ORGANİK nedenlere dayanmayan hareket, duyu ve sinir mekanizmalarında fonksiyon kayıpları, fonksiyon azalması veya artması biçiminde görülen bir bozukluktur. Ses kısıklığı, felç, ani körlük vb. Bu belirtiler hiçbir neden yokken görülür ve bir zaman sonra kendiliğinden düzelme olur. Genellikle ilk gençlik yıllarında başlar ve orta yaşlarda kaybolur. Yaygınlık ve sıklık durumu çağlara, sosyoekonomik düzeye ve kültüre göre farklılaşmaktadır. Erkeklere göre kadınlarda daha sık görülür.
Genellikle fizyolojik herhangi bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmayan konversiyon belirtileri, fizyolojik bazı hastalıklara eşlik edebilir. Çok farklı, çok sayıda ve değişebilen belirtiler görülür. Bu nedenle belirtiler için kesin bir sınır çizilememektedir. Genellikle belirtiler kısa sürelidir, ancak kronikleşen vakalara da rastlanır.
Psikodinamik yaklaşıma göre konversiyon (biçim değişimi) bozukluğu, bilinçaltında yaşanan çatışmaların sembolik olarak çözümlemesi sonucu ortaya çıkar. İçsel kaygı ve çatışmaların vereceği acılardan kaçınmak isteyen kişi, kaygılarını istem dışı bedensel işlevlere dönüştürür. Bu durum hastalığın birincil kazancı olarak adlandırılır. Konversiyon belirtilerinden dolayı kişi, birçok sorumluluktan kurtulmuş olur. Bu da hastalığın ikincil kazancı olarak değerlendirilir. Ancak bu kazançları sağlayan işlemler ve oluşumlar bilinçaltında geliştiği için, hasta bunun farkında değildir. Hasta geçmişte yaşadığı kötü olayları ve anıları hatırlamaktan kaçınır veya o olayları unutmuştur; çünkü artık olayların acısını bedensel ağrılarla değiştirmiştir. Aslında zihinsel işlevlerde herhangi bir bozukluk söz konusu değildir. Düşünce, muhakeme, yönelme ve algılar gibi bilişsel yapılar iyi çalışır.
Kişinin görünümünde herhangi bir anormallik görülmez. Konuşması ve davranışları genellikle yerindedir. Fakat zaman zaman ses kısıklığı, konuşamama görülebilir. Nörolojik bozukluklara bağlı olmayan konuşma bozuklukları da görülebilir. Kişide iletişim kopukluğu yaşanmaz. Bu yüzden sesin kısıldığı veya konuşmanın olmadığı zamanlarda kişi, işaretlerle veya yazıyla iletişim kurmaya çalışır.
Bazı konversiyon hastaları, yaşadığı durumdan dolayı ciddi bir kaygı taşımaz ve oldukça rahat bir görünüm sergiler. Ani körlük yaşayan kişi, çok önemsiz bir şeymiş gibi “kör oldum, göremiyorum” diye sakin bir biçimde durumunu ifade edebilir ve duygulanım yapısında önemli bir değişiklik görülmez. Bu tutuma “güzel aldırmazlık” denilir. Bazı hastalarda depresif durumlar gözlenebilir. Nadir olarak da duygu dalgalanmaları ortaya çıkabilir.
Konversiyon belirtileri: Yürüyememe, felçler, tikler, konuşamama, duyu artması, duyu azalması, duyu kaybı, duyamama, görememe, koku alamama, yutkunamama, yalancı gebelik vb.