ULUSLARARASI borçlanma işlemlerinde, borçlu bankanın veya doğrudan doğruya borçlu olan devletin alacaklı olan kurum ya da devletle anlaşarak, borcun vadesinin daha ileri bir tarihe ertelenmesine, borcun vadesinin uzatılmasına ya da yeniden yapılandırılmasına konsolidasyon denir.
İş Dünyasında Konsolidasyon Nedir?
İş alanlarında da finansal konsolidasyon işlemi, doğrudan muhasebe ve raporlama ile ilişkilidir. Muhasebe departmanı tarafından yürütülen bu süreç içerisinde finansal konsolidasyon, defter sistemi, e-tablolar veya amaca dayalı finansa uygulama ile 3 sebebe ayrılmıştır.
Bir kurum, tek sisteme sahip olduğunda yüksek performans gösterir. Farklı konum ya da yan kuruluşa sahip olması durumunda finansal sonuçlarda çıkacak dengesizlik ya da toparlama süreci, defter sistemini hantal hale getireceği için zayıflatır.
Finansal Konsolidasyon Nedir?
Muhasebe alanı içerisinde finansal konsolidasyon olarak bilinen konsolidasyon, karmaşık olan birçok detayın tanımıdır. Varlıklar, Yükümlülükler, Öz kaynak, Gelir, Gider tabloları gibi birçok genel defterin sistemde deneme bakiyesi toplanması ile beraber merkezi bir yerde eşitleme yapılarak plana dahil edilmesinin karşılığıdır.
Muhasebe alanında yeterli kurallar ile birlikte yönergelere uygun şekilde verilerin birleştirilmesi noktasında da iyi sonuçları doğurur. Aynı zamanda iç ve dış paydaşlarla ilgili rapor paylaşımında da yine muhasebe dünyasında da önemli olan terim, doğrudan finansal konsolidasyon olur.
Konsolide, doğrudan finansal alanla ilgili olarak önemli finans raporlarının oluşturulmasında, gelir tablolarında ya da bilanço, nakit akışı tablosu oluşturmada oldukça faydalıdır. Şirketlerin birleşik şekilde karmaşık hesaplardan arındırılması için muhasebe dünyasında oldukça verimli bir süreç işletir.