KOBOLD

ALMAN folklorunda, genellikle ev işlerine yardım eden ve diğer değerli hizmetleri veren, ancak çoğu zaman ev ve çiftlik aletlerini saklayan veya eğilen insanları tekmeleyen yaramaz ev ruhu.

Koboldlar iyi şans getirir ve ev sahipleri onlarla ilgilendiği sürece onlara yardım ederler. Biraz huysuzdurlar ve düzgün beslenmediklerinde öfkelenirler. Bazen de çocuklara şarkı söylerler.

Bazı koboldlara mağaraların ve madenlerin adı verilmiştir. Sadakatsiz eşleri korkutan Hödeken ve din adamlarının gizli günahlarını gören Goldemar gibi özel isimleri vardır.

Efsaneler üç ana kobold türünden bahseder. Yaratıklar çoğunlukla kararsız doğaya sahip ev ruhlarıdır; Bazen ev işlerini yaparken, hakarete uğradıklarında veya ihmal edildiklerinde kötü niyetli oyunlar oynarlar. Bu türün ünlü koboldları arasında Kral Goldemar, Heinzelmann ve Hödekin bulunur. Bazı bölgelerde koboldlar, Güney Almanya’nın Galgenmännlein’i ve Köln’ün Heinzelmännchen’i gibi yerel isimlerle bilinir. Başka bir kobold türü madenler gibi yeraltı yerlerine musallat olur. Üçüncü tür kobold olan Klabautermann gemilerde yaşar ve denizcilere yardım eder.

Kobalt elementinin adı yaratığın adından gelir, çünkü Ortaçağ madencileri bu metalin diğer maden elementlerini kirleten tipik arsenik cevherlerinin (kobaltit ve smaltit) zehirli ve sorunlu doğasından dolayı sprite’ı suçlamışlardır.

Johann Wolfgang von Goethe’nin Faust‘unda kobold, Yunan toprak elementini temsil eder.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com