KlSlR DÖNGÜ (Fr. cerle vicieux; Alm. Zirkelbeweis; İng. vicious circle)

VERİMSİZ düşünce dizgesi. İçinden çıkılmaz durum. Bir A’yı, ancak kendisiyle belirlenebilen bir B’yle gösterme. Aynı istenmeyen sonucu getiren eylemlerin sürekli olarak yinelenmesi.

Dönülüp dolaşılıp aynı noktaya gelinen ve bir sonuç vermeyen, içinden çıkılmaz fikir veya olaylar silsilesi, fasit daire.

Kısır döngü neden olur?
Bazen de elinizdeki yükü ya da topuklu ayakkabınızı dikkate almadan ağır adımlarla karşıya geçmeye çalışmanız kazayı doğurabilir. Korkuyu abartmak ya da önyargılı davranarak gerçekçi bakış açısından uzaklaşmak, kısır döngünün başlangıcı olarak kaygı ve kaygı bozukluklarını tetikleyecektir.

Kısır döngü kuramı kime ait?
Ragnar Nurkse, bir ekonominin geri kalmışlığını onun düşük gelir, düşük tasarruf, düşük yatırım ve tekrar düşük gelir seviyesine bağlayarak bu ülkenin bir kısır döngü içinde denge oluşturduğunu ileri sürmektedir.

Nevrotik kısır döngü ne demek?
Nevroz hastalığının içinde dönüp durmak ve bir türlü kendi kendisiyle yüzleşecek cesareti bulamamak anlamına gelen bir hastalıktır. Nevrotik durumun sürekli kendisini yaratma hali.

Yoksulluğun kısır döngüsü ne demek?
Düşük gelir, tasarrufların düşük olmasına, bu da yatırımların ve beraberinde üretimin düşük olmasına yol açmaktadır. Nurkse “fakir ülkeler, fakir oldukları için fakirdir” ifadesi ile bu durumu açıklamaktadır. Bu durum kalkınma yazınında “Fakirlik kısır döngüsü” olarak bilinmektedir.

Kaygı bozukluklarında kısır döngü nedir?
Kaygı (anksiyete) bozukluklarında danışanlar sıklıkla, ‘’neden kaygılarımdan kurtulamıyorum?’’ ve ‘’neden kaygılarım daha kötüye gidiyor?’’ sorularıyla boğuşurlar. Bunun temel nedeni ise stresin ve korkunun devam etmesini sağlayan kısır döngülerdir.

Kısır döngüdeki hasta bir kez kaygılanmaya başladığında artık duramaz, sanki kafasına bir şey girmiş ve kontrolü ele almıştır. Bu süreçte hiçbir çıkış yolu yok gibi görünebilir. Tedavide ilk adım ise hastayı sıkıntıya yönelten döngüleri belirlemektir.

Kısır döngü hastalığı ‘BRONŞEKTAZİ’ nedir?
Bronşların aşırı genişlemesi şeklinde tanımlanabilecek olan bronşektazi hastalığı, hava yollarında oluşan ve inflamasyon olarak adlandırılan müzmin iltihabi durum, buna bağlı oluşan hava yolu hasarı, onunla ilişkili enfeksiyonlar ve müzmin iltihabi durumun daha da kötüleşmesi kısır döngüsü ile oluşan ve neredeyse astım ve KOAH kadar sık görülmesine karşılık yeterince araştırılmamış bir hastalıktır. Sınırlı araştırma nedeniyle de hangi ilaçların etkili olabileceği konusunda yeterince bilgi yoktur.

Bronşektazi hastalarında, başlıca şikayetler sık öksürük ve balgam çıkarma yakınmasıdır. Bazı hastalar her gün balgam çıkarabilirler. Hatta 24 saatte çıkardıkları balgam miktarı bir su bardağından fazla olabilir.

Balgamda kan görme de bronşektazi hastalarında sık görülen bir şikayettir. Bu kanama, balgamın içindeki çizgi şeklinde olabileceği gibi, durdurulmakta zorlanılan fazla miktarda bir kanama şeklinde de olabilir. Bronşektazi akciğer hastalıkları içerisinde ağızdan kan gelme şikayetine en sık yol açan hastalıktır.

Bronşektazi hastalarının tedavisinde en önemli konu, hasta bir bronşit atağı geçirdiğinde uygun antibiyotikle tedavi edilmesidir. Uygun antibiyotiği seçebilmek için Göğüs hastalıkları Uzmanı daha önceden yapılmış balgam incelemelerinden yararlanacaktır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com