1. BİR meselenin çözülmesine, belirli ve açık bir şekil almasına yarayan işaret, ipucu, emare.
2. (Hukuk) Bilinen bir gerçekten hareketle bilinmeyen bir durum hakkında varsayım üretme…
Karineler her şeyden önce belirsizliği gidermek için kullanılırlar. Zira hayat devam eder ve hukuk devam eden hayatı düzenlemek zorundadır. Bunun içinde cevaplara ihtiyaç duyar.
3. (İslam) Yargılamada iki farklı olay arasında aklî çıkarsama yoluyla bağlantı kurularak elde edilen ve bilinmeyen bir durumun ispatına yarayan delil anlamında fıkıh terimi.
Kaç çeşit karine vardır?
Karineler kanuni karine ve fiili karine olarak ikiye ayrılır. Kanuni karineler olay karineleri ve hak karineleri olarak ikiye ayrılır. Olay karineleri var olduğu kesin olarak belli bir olaydan var olduğu belli olmayan başka bir olayın çıkarılmasında söz konusu olur.
İyi niyet karinesi ne demek?
İyi niyet “aslında gerçek olmayan bir olgunun gerçekliğine inanma” esasına dayanırken dürüstlük kuralı ise “her zaman bir başkasının davranışlarına güvenme” esasına dayanır. Hukukî görünüşe olan güvenin korunması, temel hukuk ilkelerinden birisi olarak kabul edilir.
KARİNE USULÜ: Vergi mükellefinin gelir veya servetinin ölçüsü olduğu kabul edilen çeşitli dış göstergelerden yararlanmak suretiyle vergi matrahının hesaplanmasıdır.