KALDIRAÇ (Leverage)

BROKER tarafından sağlanan ve yatırımcıların ilk hesap bakiyelerinden daha büyük bir sermaye tutarıyla yatırım yapmalarını sağlayan bir “Borç”.

Bir oran olarak ifade edilir, örneğin, 1:1000 bir kaldıraçla işlem yaparsanız, yatırım hesabınızın kavramsal değerinin 1.000 katına kadar işlem yapabilirsiniz.

Kaldıraç Oranı (Leverage Ratio) Borcun öz sermayeye veya toplam sermayeye oranıdır. Kaldıraç oranları, işletmenin kaynak yapısını gösterir ve işletmenin varlıklarının hangi kaynaklarla ne oranda finanse edildiğinin görülmesini sağlar. Basel III kapsamında geliştirilen kaldıraç oranı ise, ana sermayenin toplam risk tutarına bölünmesiyle hesaplanır.

Kaldıraçlı İşlem Nasıl Çalışır?
Kaldıraç kullanarak bir işlem yapmak için, ilk olarak işlem hesabında bir miktar fon olması gerekir. Sağlanan ilk sermaye, teminat değerindedir. Gerekli teminat, kaldıraç ve pozisyonun toplam değerine bağlıdır. Pozisyonlar için marj gereksinimi korunmalıdır. Piyasa yönü açılan pozisyona doğru hareket ettiğinde ve marj eşiğinin altına düştüğünde, tasfiyeden kaçabilmek adına işlem hesabına para aktarmak gerekir. Kaldıraç sistemi uzun ve kısa vadeli işlemler için kullanılabilir.

Kaldıraçlı işlemlerin nasıl yapıldığını örneklendirmek gerekirse; 1.000 dolar sermayeniz var ve bu 1.000 doların tümüyle bir pozisyon açmak istiyorsunuz. Kaldıraç oranının 10x olduğunu varsayalım. Yatırım yaptığınız finansal varlığın yükseleceğini düşünerek, 10.000 dolardan işlem açtınız ve varlığın fiyatı 1.000 dolar değer kazandı. Varlığın yaşadığı %10 yükseliş ile bu işlemden %100 oranında bir kazanç elde etmiş olursunuz. Peki yükseleceğini düşündüğünüz ancak aksi yönde düşüş yaşayan varlıklarda kaldıraç nasıl çalışıyor?

X bir finansal varlığın değeri 10.000 dolar ve 1.000 dolara sahipsiniz. Sermayeniz ile 10x kaldıraçlı bir pozisyona girdiniz ve finansal varlık 9.500 dolara geriledi. Yaşanan %5 kayıp, %50 oranında kayıp yaşamış olursunuz.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com