KAÇIŞ SENDROMU (capillary leak syndrome)

KAÇIŞ Sendromu, tıp literatüründeki adıyla “Capillary Leak Syndrome” (SCLS), kanın yoğunlaşması, tansiyonun düşmesi gibi bulgularla birlikte bilinmeyen bir nedenle damarlardan protein, mineral ve suyun sızmasıdır.

Vücuttaki en küçük kan damarına verilen isim kılcal damar veya kapilerdir. İşlev bazında atardamarlar ile toplardamarları birleştiren kılcal damarlar, dokularla etkileşimi gerçekleştiriyorlar. Yani sistemik kapiler kaçak sendromu (SCLS) hastalığında nedeni belli olmayan bir şekilde damardaki sıvı dışarıya sızıyor.

Bu aşamada yaşamsal faaliyetler için önem geliştiren, dokuları onaran albümin seviyesinin de düştüğü gözlemleniyor. Hastaların büyük çoğunluğunda görülen SCLS ile venöz tromboemboli riski altındayken, şok ve masif ödem gibi etkiler ölümcül sonuçlar doğuruyor. Kılcal damar içerisindeki sıvı çıkış miktarındaki ani ve hızlı değişimler anlamına gelen kaçış sendromu hastalığı için çok belirgin semptomlar bulunmuyor.

Fakat kılcal damardan dışarı sızan sıvının zamanla akciğer, kalp, karın gibi organlara ve kaslara inerek bu bölgelerde biriktiği görülüyor. Bu aşamada kaçış sendromu ne demek sorusundan ziyade hastada meydana gelen ataklar problem olmaya başlıyor.

Kaçış Sendromu dünyada kaç kişide var?
Dünya üzerinde şimdiye kadar yaklaşık 800 kişide tespit edilebilen kaçış sendromu, nadir görülen hastalıklar sınıfında yer alıyor.

Kaçış Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Genellikle 40 yaşından sonra çıkan ve tüm vücutta şişkinlik yaratan hastalığın belirtileri basit gibi görünse de aşağıdaki gibi sağlığı tehdit edici sonuçlar da doğurabiliyor:

Ani tansiyon düşüklüğü
Vücutta şişlikler ve ödemler
Kanda albümin azalması
Kanın renginin koyulaşması
Yorgunluk ve halsizlik
Ateş
Baş ve kas ağrısı
Baş dönmesi
Bulantı
Sinirlilik
Susuzluk
Ödem

Kaçış sendromu hangi doktor bakar?
Öncelikle Kalp ve Damar Cerrahisi’nin kapısının çalınmasında yarar var.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com