GÜNEY Kore kökenli pop müzik türü…
K-pop, geleneksel Kore müziğinin yanı sıra pop, deneysel, rock, caz, gospel, hip hop, R&B, reggae, elektronik dans, folk, country ve klasik müzik gibi müzik türlerinden ilham alır.
K-pop, bağımlılık yaratan melodiler, akıcı koreografi, prodüksiyon değerlerinin kendine özgü karışımı, yıllarını zorlu stüdyo sistemlerinde geçirerek senkronize mükemmellikte şarkı söylemeyi ve dans etmeyi öğrenen çekici Güney Koreli sanatçıları sayesinde gerçekten küresel bir fenomen haline geldi.
İnternet sayesinde çok geniş kitlelere yayılmış durumda. Güney Koreli şarkıcı Psy’nin “Gangnam Style” şarkısının klibi, YouTube’da en çok izlenen videolardan biri olmuştur. PSY’dan sonra ilk defa bir Kpop grubu 1 milyar izlenim almıştır. Blackpink “Ddu du ddu du” ikinci olarak BTS grubunun “DNA” şarkısı milyar izlenime ulaşmıştır.
K-POP ÇAĞI NE ZAMAN BAŞLADI?
Günümüzde birçok müzik türünün ne zaman ortaya çıktığı bilinmezken çağımız K-Pop’unun başlangıcının tamı tamına 11 Nisan 1992 olduğu biliniyor. Bu tarihte bir şarkıcı ve iki dansçıdan oluşan Seo Taiji and Boys isimli müzik grubunun televizyonda ilk kez sergiledikleri performans sayesinde K-Pop çağı başlamış oldu.
İşin garip tarafı Seo Taiji and Boys, bir yetenek programı kapsamında sergiledikleri bu performanslarıyla sadece programdan elenmekle kalmıyor bir de üzerine jüriden o akşamın en düşük puanını alarak eleniyor. İşte ne oluyorsa bundan sonra oluyor. Programda jürilerin beğenmedikleri, Güney Kore kültürü ile Amerikan pop müziğini harmanlayan “Nan Arayo” isimli şarkıları, kısa sürede büyük bir başarı yakalıyor, Güney Kore’deki müzik listelerinde haftalarca birinci sırada kalıyor ve bu durum da benzer türde müzik yapan diğer gruplara ilham kaynağı oluyor.
İLK İDOL KİM?
K-pop sanatçılarına “idol” denilir. Girls’ Generation, Shinee, Exo ve Red Velvet gruplarını da müzikseverlere kazandıran SM Entertainment şirketinin kurucusu Lee Soo-man gençlerin modern bir pop grubundan beklentilerini göz önüne alarak 1996’da H.O.T. isimli ilk idol grubu yaratıyor. Grup; şarkı söyleme ve dans etme tutkularının bir araya getirdiği, kişilikleri birbirinden tamamen farklı beş şarkıcı ve dansçıdan oluşuyor.
Güney Kore’nin milli kültür politikası – K-Pop
Dünya müzik endüstrisinde iddialı olmak isteyen ve küresel pazarda güçlü olmaya çalışan bir diğer ülke de G. Kore oldu. Koreliler 1960’lı yıllardan itibaren dünyaya seslenecek bir müzik türü üzerinde planlar yaptılar. Bugün Kore Pop olarak adlandırdığımız müzik türünün aslında geçmişi o kadar eski. Yani K–Pop müziğinin temelleri altmışlı yıllarda atıldı.
Bazı gruplar deneme amaçlı önce Kore sonra da dünya müzik pazarına sunuldu. Tabii ki ilk çalışmalar deneysel nitelikteydi ve çok büyük bir başarı getirmedi. Ancak G. Kore vazgeçmedi, K- Pop müziğini bir milli kültür politikasına dönüştürdü ve nesilden nesile bu müzik türünü geliştirmeye çalıştı. Zaman geçtikçe ufak adımlarla da olsa K-Pop önce Kore’de, sonra Asya’da, ardından da dünyada popüler olmaya başladı.
İki binli yıllarda K-pop dünya müziğinin en çok konuşulan ve ekonomik hacmi ile Avrupa ve Amerika’da üretilen endüstriyel müziğe meydan okuyan bir müzik türü oldu.
K-Pop amacı ne?
Güney Kore’nin Amerikan esintilerinden oluşma yeni kültürünü yabancı ülkelere cazip kılmak için başlattığı Hallyuu (Kore Dalgası) akımı, yurtdışında müzik (K-Pop), kitap, film ve diziler aracılığıyla inşa ediliyor.
K-Pop neden bazı ülkelerde yasak yahut kısıtlamada?
Çin sosyal medyasında Güney Kore merkezli popüler müzik türü olan K-Pop’a yönelik kısıtlama geldi. Sosyal medya platformu Weibo, 22 hayran sayfasını geçici olarak askıya aldı. Karara gerekçe olarak hayran sayfalarının aşırılığa kaçması gösterildi. K-Pop sanatçıları Çin’de milyonlarca hayran kitlesine sahip.
En ünlü K-Pop grubu hangisi?
K-Pop, dünya çapında milyonlarca hayranı olan, Güney Kore’den çıkan bir müzik türüdür. K-Pop grupları, şarkı söyleme, dans etme ve moda trendlerine öncülük etme konusunda uzmanlaşmıştır. Her yıl yeni K-Pop grupları piyasaya çıkıyor ve hayranlarını büyülemeye devam ediyorlar.
1. BTS
2. BLACKPINK
3. STRAY KIDS
4. EXO
5. TXT
6. ATEEZ
7. AESPA
8. TWICE
9. NCT
10. GOT7
K-POP’LA İLGİLİ İDDİALAR
K-POP tarzı müziklerle ilgili son günlerde sarsıcı iddialar ortaya atıldı. Akımın en çok 12 – 18 yaş arasında etkili olduğu iddia edilirken özellikle bu akım nedeniyle gençlerin cinsiyetsizleştirildiği öne sürülüyor. Ayrıca aile bağlarının bu akımla birlikte zayıflatıldığı ve gençlerin bu akım nedeniyle ailelerinden kopma tehlikesiyle karşı karşıya oldukları çeşitli yazar ve kanaat önderlerince dile getirildi. Ancak tüm bunlarla beraber K-Pop ile ilgili iddiaların referans noktasını oluşturacak yayınlanmış bir çalışma ve resmi bir karar bulunmuyor.