JUCHE – CUÇE

HÜKÜMET tarafından “Kim İl-sung’un ulusal ve uluslararası düşünceye özgün, mükemmel ve devrimci katkısı” olarak nitelendirilen Kuzey Kore’nin resmi devlet ideolojisi..

“İnsan kaderinin efendisidir”, Kore halkının “devrimin ve inşaatın ustaları” olarak hareket etmeleri ve kendine güvenmek ve güçlü olmak suretiyle bir ulusun gerçek sosyalizmi elde edebileceğini ileri sürmektedir.

Bu ideoloji politik sistemin dayandığı ana unsur olmanın yanı sıra derin bir felsefi bakış açısını da bünyesinde barındırmaktadır.

Kurucu lider Kim İl Sung, bu felsefeyle insanın bağımsız, yaratıcı ve bilinçli bir sosyal varlık olduğunu, dünyayı ona hizmet etmesini sağlayacak şekilde geliştirmesi gerektiğini ifade etmiştir (Kim, 1982). Bundan yola çıkarak söylenebilir ki Kim İl Sung, Juche felsefesiyle insan odaklı bir dünya görüşünü önermektedir. Bu felsefeye göre kendisiyle ilgili her meselenin nihai şekillendiricisi olan insan devrimin ilerletilmesi ve ‘doğru olan’ yönünde güdülmesinden sorumludur ve aynı zamanda buna muktedirdir.

Kökeni nedir?
Juche kelimesi iki Çince karakterin birleşiminden oluşur: Ju ve Che. Ju, usta, özne, oyuncu; Che ise nesne, şey, materyal anlamına gelir.

Kelime, 1887’de Alman felsefesinde “subjekt” kavramını (bir nesneyi ya da çevreyi algılayan ya da hareket eden varlık) Japonca’ya çevirmek için yazılmıştır. Kelime yüzyılın başında Kore diline göç etti ve bu anlamı korudu. Shutai, Karl Marx’ın yazılarının Japonca tercümelerinde görünmeye devam etti. Marx’ın Kuzey Kore basımları, 1955’te sözde roman anlamında Kim İl-sung’a atfedilmeden önce bile, Juche kelimesini kullandı.

Günümüzün Kuzey Kore konusundaki politik söyleminde Juche, “kendine güvenme”, “özerklik” ve “bağımsızlık” çağrışımına sahiptir. Kore’nin “sada” kavramına muhalefet olarak tanımlanır veya büyük güçlere güvenir. Güney Koreliler sözcüğü Kuzey Kore ideolojisine referans olmadan kullanırlar.

Tarihçesi nedir?
Kuzey Kore hükûmetinin resmi açıklamaları, Juche’nun kökenini, 1930’da Japonya işgaline karşı “kurtuluş mücadelesinde” Kim İl-sung’un Anti-Emperyalist Gençlik Birliğindeki deneyimlerine bağladı. Juche’ye bir ideoloji olarak ilk belgelenen referans, 1955 yılında Kim İl-sung tarafından “Dogmatizm ve Formalizmi Ortadan Kaldırmak ve İdeolojik Çalışmada Juche’nin Kurulması” başlıklı bir konuşmada yayınlandı. Konuşma, Çin’deki önceki Yanan Doğrultma Hareketi’ne benzer bir siyasi temizliği teşvik etmek için yapıldı.

Kim’in ideoloji danışmanı Hwang Jang-yop, 1950’lerin sonlarında, bir kişilik kültü kuran Kim’in Marksizm–Leninizm’i Kuzey Kore ideolojisinde kendi versiyonunu geliştirmeye çalıştığı 1955 konuşmasını keşfetti.

Kurucu lider Kim İl Sung’un 1992 yılında yayınlanan ‘’With the Century’’ adlı eserinde Juche’ye dair fikirleri şöyle ifade edilmiştir:

‘’Komünist hareket için, Kore devrimine karşı yeni bir yol ve tavır benimsetmek için Juche ideolojisini kurduk. Mücadele günlerimde, hapishanede hazırladığım fikir ve bakış açısını ‘’Kore Devrimi Yolunda’’(The Path of the Korean Revolution) fikrini, kamuoyuna açıkladım. Bu, devrimimizin ve yol gösterici fikrin çizgisi haline geldi. O zamandan beri, fikir, Japon karşıtı devrimci mücadele de dâhil, devrimin çeşitli aşamalarında, zor ve karmaşık bir pratik mücadele yoluyla sürekli geliştirildi ve zenginleştirildi; teorilerin ve yöntemlerin olduğu felsefi bir fikir haline geldi. Şimdi gördüğümüz gibi bir bütün olarak bir araya getirildi. Savaştan sonra sosyalizmin temelini kurduğumuzda, özellikle kurtuluştan sonra Juche’yi kurma ihtiyacını vurguladık. 1955’te dogmatizm ve büyük güçlere tapınmanın ortadan kaldırılması ve Parti propagandası olarak Juche’nin kurulması konusunda bir konuşma yaptım. Bundan sonra da sürekli Juche’yi kurma fikrini vurguladım. Tekrar tekrar yabancılarla yaptığım görüşmelerde Juche fikrinin özünü, nasıl yaratıldığını ve uygulandığını açıkladım. Ama onu sistematik hale getirmeyi ve yayınlamayı hiç düşünmedim. Halkımız fikri tam olarak kabul edip devrimci uygulamalarında uygularsa, tatmin olurum’’

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com