JELİBON (İng. jellybean, jelly tots, gummy bear)

1. KÜÇÜK, içi ve dışı jel kıvamında yumuşak bir şeker(leme) türü.

2. Galatasaraylılara karşı alay yollu söylenen söz.

Jelibonun ana maddesi nedir?
Jelibon, yapay maddelerle ve koruyucu bileşenlerle üretilse de ana maddesi jelatindir. Bu jelatin genelde sığır ve domuz gibi hayvanların kemiklerinden elde edilir. Kemikte bulunan iliklere renklendirici, koruyucu, aroma verici ve tatlandırıcı gibi maddeler eklenerek jelatin oluşturulur.

Jelibon olayı nedir?
Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, katıldığı bir canlı yayın programında sosyal medyada yer alan Adıyaman’da 6 milyar dolarlık jelibon bulunduğuna dair paylaşımı gerçek sanıp üzerine değerlendirmede bulundu. Gökçek, “Yeraltında 6 milyar dolarlık jelibon bulunmuş.” diyerek bunun üzerine araştırma yapacağını söyledi. Sunucunun “Fake falan olmasın başkanım?” sözlerine ise Gökçek, “Hayır fake değil. Resmi şey. Arka arkaya bulunuyor.” yanıtını verdi.

Sosyal medyada yer alan bir paylaşımda “Adana’da bulunan petrolden sonra, Adıyaman’da arama çalışması yapılan iki kuyuda 6 milyar dolarlık Jelibon rezervlerine rastlandı…” ifadeleri kullanılmıştı. Melih Gökçek ise bu paylaşımı gerçek sanarak üzerinde yorumlarda bulunmuştu.


Bkz.: Jelatin

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com