JELATİN (İng. gelatine, aspic; Fra. gélatine)

HAYVAN bağ dokusundan yapılan, yarı şeffaf, renksiz, kolay kırılır, tatsız katı bir madde…

Renksiz, kokusuz, tatsız, hayvan iliklerinden elde edilen ve suda ısıtıldığında sıvı halini alan, tekrar soğutulduğunda koyulaşan madde. Pastane ürünlerinde çok kullanılır. Yaprak, toz ve pul halinde bulunabiliyor.

Genellikle yiyecek sanayisinde yiyeceklerin dayanıklılığını artırmak için kullanılır. Bunun yanında, eczacılık, fotoğrafçılık ve kozmetikte de ürün yapımında kullanılır.

Jelatin ne işe yarıyor?
Konserve ette, et ürünlerinde (sosis, sucuk), süt ürünlerinde, hazır gıda ve soslarda, şekerlemelerde, biralarda, aspiklerde, patelerde ve terinlerde jelatin kullanılır. Jelatinin bir diğer önemli özelliği de köpük oluşturma ve oluşan bu köpüğü uzun süre muhafaza etme özelliğidir.

Jelatin sağlıklı mı?
Jelatin içerdiği kalojen ile kemiklere oldukça faydalıdır. Kemiklerimizin yapısını güçlendirerek dayanıklılığı arttırır. Yaşlılıktan dolayı yıpranan, harabiyete uğrayan kıkırdak, kemik, eklem ve dokuları onarılmasına, yapısının güçlenmesine ve oluşabilecek ağrılı ve iltihabi durumların düzelmesine yardımcı olur.

Jelatin nasıl yapılır?
Jelatin üretiminde öncelikle kolajen içeren dokular hazırlanır. Daha sonra kolajenin suda çözünebilir hale gelmesini sağlayan ekstraksiyon işlemi uygulanır. Son aşamada ise elde edilen çözelti buharlaştırılır, kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir.

Jelatin ve jel aynı şey mi?
Jelatin, memeli canlıların kas ve kemik dokularında yapısal proteinlere kolajen denir. Kolajenler suda çözünen bir protein türü olup çözündüğünde jelatine dönüşür. Suda çözünen doku soğutulduğunda jel haline gelir.

Toz jelatin ile neler yapılır?
Lokum, çikolata, içecek ve tatlı gibi gıda ürünlerinde kullanılmaktadır. Türkiye’de kullanılan sığır jelatini ithal olarak temin edilir ve helal hayvanlardan elde edilir. Renksiz bir madde olan sığır jelatini sadece gıda sektöründe değil, kozmetik ürünlerde de yer alır.

Pastalarda yaprak jelatin nasıl kullanılır?
Pasta süslemelerinde, tartlarda, parlaklık veren ince bir kaplama gibi kullanabilirsiniz. Kullanılışı; İhtiyaç duyulan yaprak jelatin miktarını yumuşaması için 5-7 dakika soğuk suda bekletiniz. Yumuşayan jelatini suyundan uzaklaştırmak için elinizle hafifçe sıkarak sudan çıkarınız.

Türkiye’de kaç tane jelatin fabrikası var?
Ülkemizde jelatin üretimi yapan 4 adet firma bulunmaktadır. Seljel Jelatin A.Ş., Halavet Gıda, BB Tarım Gıda (Jelyap) ve Bursa Jelatin (BurJel) firmalarıdır.


Bkz. : Jelibon

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com