J EĞRİSİ (J-Curve)

DEVALÜASYON ya da yerli paranın değer kaybetmesi, ilk aşamada yeni koşullara kolay uyum sağlanamayacağı ve yeteri kadar esnek olunamayacağı varsayımı altında dış dengeyi bozar. Bu durumda dış ticaret dengesinde açık yönünde bir yükselme ortaya çıkar. Bu bozulma bir süre sonra yeni koşullara uyum sağlanması sonucu bu kez ucuzlayan ihraç mallarına talebin artması ve pahalılaşan ithal mallarına talebin düşmesiyle tersine döner. Bu terse dönüş bir J harfini andırdığı için bu gelişmenin gösterildiği grafikteki dış ticaret dengesindeki değişimi gösteren eğriye J Eğrisi deniyor.

J eğrisi hipotezi nedir?
J eğrisi hipotezi, döviz kuru müdahalesiyle birlikte dış ticaret dengesinin kısa dönemde kötüleşeceğini, uzun dönemde ise iyileşeceğini ifade etmektedir. Hipoteze göre, kısa dönemde döviz kurundaki fiyat değişmelerine tepki hemen gerçekleşmeyeceğinden dış ticaret bilançosu bozulacaktır.

J etkisi nedir?
Eğride gösterilen süreç bir ülkede devalüasyonun umulan etkilerinin uygulamadan belirli bir süre sonra ortaya çıktığını ifade eder. Devalüasyon ile ulusal paranın değeri düşürüldüğünde ithalatın daha pahalı olması ve azalması, ihracatın ise artırılması amaçlanır.

J Eğrisini ilk kim kullandı?
J-eğrisi ilk defa Magee (1973) tarafından sunuldu. O tarihten itibaren döviz kurunun ticaret dengesine olan etkisi üzerine birçok araştırma yapılmasına rağmen konuyla ilgili tam bir fikir birliğine varılamamıştır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com