İNTİHAL (Plagiarism)

KAYNAK göstermeden, yazarın adını belirtmeden bir eserden parçalar alma, kendininmiş gibi gösterme veya bir eserin bütününü kendine mâl etme, aşırma. Bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanma…

Birden fazla kaynaktan alıntı yapmak, bunları bir araya getirmek ve eseri kendi eserinizmiş gibi sunmak, başka birin para karşılığında makale yazdırmak ve bunu kendi eseriniz gibi teslim etmek yahut yabancı dilden kitap makale vb. tercüme ederek kendi yazmış gibi basmak da intihal sayılır.

İntihal bilinçli olarak veya kaza eseri oluşabilir.

“Bırakılan cisimler yere düşer.” veya “II. Dünya Savaşı 1945’te sona erdi.” gibi cümlelerde kaynak gösterilmemesi intihal sayılmaz. Zira bu tür yaygın bilgileri, gerçekleri içeren cümleleri yazan kişi, bunları bulan, ilk düşünen ve ortaya koyan kişi olduğu izlenimi yaratmaz. Bu türden, yaygın bilgi veya gerçek kabul edilen konularda kaynak göstermemek intihal yaratmaz.

İntihal tespit edilirse ne olur?
İntihal/kendi kendine intihal tespit edilirse yazarlar bilgilendirilir. Yüksek benzerlik oranları (en fazla %20) bulunan veya tek bir kaynaktan %3 ‘ten fazla benzerlik oranı bulunan makale tespit edilirse reddedilebilir veya benzerlik oranının düşürülmesi için tekrar yazara gönderilebilir.

ChatGPT intihal sayılır mı?
Chatgpt tespit edildiği taktirde intihal sayılmaktadır. Chatgpt ile yapılan çalışmalar, etik dışı çalışmalar olarak nitelendirilmektedir.

Alıntı yapmak intihale girer mi?
Çalışmanızda yararlandığınız kaynaklara atıf yapmamanız intihale yol açabilir. Akademik çalışmalarınızı kaleme alırken usulüne uygun alıntılar yaparak yararlandığınız kaynakları göstermek esastır. Ancak intihale düşmemek için bu kaynak gösterme işini, mutlaka yazma sırasında yapmanız büyük önem taşımaktadır.

İntihalin cezası nedir?
Bir eserden kaynak göstermeksizin iktibasta bulunan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır.

Duruma göre para cezasına da çevrilebilir.

İntihal en fazla kaç olabilir?
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.

İntihal nereden kontrol edilir?
Belgeniz tarandıktan sonra, intihal olmamasını sağlamak için metninizi milyarlarca çevrimiçi kaynakların veritabanıyla karşılaştırabilirsiniz. Bu işlemin tamamlanması yalnızca birkaç saniye sürer, bu da onu ihtiyacınız olduğunda hızlı bir intihal aracı haline getirir.

Kendinden intihal suç mudur?
Kaynak göstermeden alıntı yapılması bu suça vücut verir. Ancak, aleniyete çıkmayan, toplumu oluşturan bireylerce öğrenilme imkanı olmayan alıntılar bakımından bu suç oluşmayacaktır. Failin kendi kişisel ortamında bazı alıntılar yapması bu suçu oluşturmayacaktır.

Ağır intihal nedir?
İntihalin en ciddi şekli, başkasının yazdığı bir yazıyı olduğu gibi kendi isminizle yayınlamak ve bu çok ağır bir suç. Nitekim bu suçun cezası öğretim üyeliğinden çıkarılmaya kadar gidebiliyor.

Kasıtlı intihal nedir?
Bir başkasının çalışmasındaki düşünce, görüş ve değerlendirmeleri bazı kelimeleri çıkartmak ya da yenilerini eklemek suretiyle yazara atıfta bulunmadan kullanmak.

Hangi durumlar intihal sayılmaz?
Alıntı yapmadan paraphrasing yaparak cümle veya kelimeleri değiştirmek en yaygın intihal türleri arasındadır. Ancak hemen belirtelim ki kaynaklarınızı doğru bir şekilde aktardığınız ve ilgili yazar ya da esere atıfta bulunduğunuz sürece, söz konusu metinleri başka kelimelerle ifade etmek intihal değildir.

Kaç kelime ile intihal olur?
Makalenizin benzerlik oranı %10’u geçmemelidir. 3. Alıntıları gösteren boyalı cümlelerde art arda en çok 5’den fazla kelime bulunmamalıdır.

Fotoğraf intihal sayılır mı?
Yazarın başka araştırmalardan ya da kendine ait önceki eserlerden fikir, cümle, görsel malzeme, tablo, grafik, şekil, harita vb türden basılı veya dijital malzemeyi referans göstermeksizin doğrudan veya dolaylı olarak uzun/kısa alıntılar veya tekrarlar yapması intihale girer.

Tırnak içi intihale girer mi?
Bir kaynaktan aynen alıntılanan kısmın “çift tırnak” içine alınmadan yazılması ve sadece sonunda kaynağın yazılması ile yetinilmesi doğru olmaz. Bu kurallara uyulmadığı takdirde yazar, yayın etiği ihlali (İntihal/Plagiarism) suçlamasına muhatap olabilir. “İktibasın belli olacak şekilde yapılması lazımdır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com