İNSÜLİN

ALDIĞIMIZ besinlerin içerisinde yer alan karbonhidratın, hücre içerisine geçişini sağlayan ve pankreas tarafından salgılanan, yetersizliği ve pankreas tarafından üretilmemesi durumunda (diyabet) enjeksiyon yöntemi ile alınan bir hormondur.

Yediğimiz besinler sindirime uğradıktan sonra vücudumuzda bulunan enzimler sayesinde şekere parçalanır. Şeker (glikoz) kan akımı ile vücudun tüm bölümlerine taşınır. Vücudumuzun ana besin kaynağı olan şeker, enerji sağlayabilmek için kandan vücut hücrelerinin (kas hücreleri, yağ hücreleri ve karaciğer hücreleri) içine girmelidir.

Diyabetli olmayan bir insanda her gıda alımı sonrası pankreas alınan besinlerin enerji haline dönüşmesini sağlamak için insülin üretir. Bu demektir ki tüm insanlar insüline bağımlıdır. Diyabetlilerde ise, pankreas yeterli miktarda insülini üretmez veya üretilen insülin hedef hücreler (kas, yağ ve karaciğer hücreleri) tarafından kullanılmaz. Bu durumda vücudumuz için hayati öneme sahip olan insülini dışarıdan vücudumuza sağlamamız gerekmektedir.

İnsülin değeri ne kadar olmalı?
Açlık kan şekeri testi: İnsülin normal değeri 100 mg/dl’dir. Eğer insülin direnci değeri 100 mg/dl’den yüksekse prediyabet tanısı konabilir. Eğer 126 mg/dl ulaşırsa, bu durumda diyabet tanısı alabilirsiniz.

Kan şekeri kaç olursa insülin kullanılır?
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.

İnsülin direnci yüksek olursa ne olur?
İnsülin direnci arttıkça, şeker kontrolünü sağlamak için insülin de artmış olur. Bu da vücutta gereğinden fazla insülin salgılanması anlamına gelir. Tüm dünyada ve ülkemizde giderek artan obezite ve diyabet görülme sıklığı, “insülin direnci” olarak adlandırılan metabolik sorunu da beraberinde getiriyor.

Kan tahlilinde insülin ne demek?
İnsülin pankreasta salgılanan ve kandaki glukoz seviyesini düzenleyen bir hormondur. Kandaki glukoz seviyesinin artması, pankreastaki bazı hücrelerin insülin salgılamasına neden oluyor. İnsülin, kandaki glukozu çeşitli dokulara taşıyan ve kan şekerinin düşmesine neden olan bir nevi aracı görevi görür.

İnsülin direnci olduğu nasıl anlaşılır?
Aşağıdaki belirtiler ipucu verebilir:

Yemekten sonra veya şekerli bir gıda yedikten sonra uyku ve ağırlık hissi
Yemekten sonra acıkma, terleme, ellerde titreme
Çabuk kilo alma ve/veya kilo vermede zorluk
Sık acıkma ve tatlı yeme isteği
Konsantrasyon ve algılama güçlüğü
Uyku bozukluğu
Bel çevresinde kalınlaşma
Karaciğer yağlanması
Kadınlarda adet düzensizliği
Kıllanma artışı
Koltuk altı ve ensede kahverengi esmerleşme şeklinde renk değişiklikleri

İnsülin Pompası: İnsüline bağımlı Tip1 ve Tip2 diyabetlilerin, günlük insülin ihtiyacının bir bölümünü otomatik olarak gönderen (Bazal İnsülin), öğün ve düzeltme dozlarının diyabetli tarafından manuel olarak gönderildiği (Bolus İnsülin), kalem pil ile çalışan, haricen (vücut dışında) taşınan alternatif bir insülin enjeksiyon yöntemidir.

İnsülin Kalemi: İçerisinde farklı tür ve miktarlarda insülin hormonu bulunan, ucuna yerleştirilen bir iğne ucu tarafından cilt altına insülin enjeksiyonu yapılmasını sağlayan medikal malzeme.

İnsülin Kalem İğnesi: İnsülin kalemi ile birlikte kullanılan, cilt altına insülin enjeksiyonu yapılmasını sağlayan, farklı vücut tiplerine göre ; 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm’lik formları bulunan iğne ucu.

NOT: TEŞHİS VE TEDAVİ İÇİN DOKTORUNUZA DANIŞMADAN EYLEME GEÇMEYİNİZ.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com