IMF (International Monetary Fund – Uluslararası Para Fonu)

IMF (Uluslararası Para Fonu), üye ülkelerin karşılaştıkları veya karşılaşma olasılığı içinde bulundukları ödemeler dengesi sorunlarını aşabilmeleri için onlara bir program çerçevesinde destek sağlamak üzere kurulmuş uluslararası bir kurumdur. 2016 sonu itibariyle IMF’nin 189 üyesi vardır. Bu 189 ülke, ekonomisinin gücüne uygun biçimde IMF’ye kota adı altında bir sermaye katkısında bulunur.

IMF, 189 üyeli bir uluslararası finansal kuruluş olup, uluslararası parasal işbirliğini desteklemek, finansal istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdamı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve dünya genelinde yoksulluğun azaltılması için faaliyet göstermektedir.

Kuruluş ve Misyon: IMF temmuz 1944’de Amerika Birleşik Devletleri’nin New Hampshire eyaletinde şehrinde toplanan Birleşmiş Milletler Bretton Woods Konferansında kurulmuştur. Toplantıya katılan 44 ülke uluslararası ekonomik işbirliği için bir çerçeve oluşturmayı ve 1930’larda yaşanan Büyük Buhran’a katkıda bulunan rekabetçi kur devalüasyonlarının tekrarlamasını önlemeyi amaçlamıştır. IMF’nin temel misyonu uluslararası para sisteminin (yani ülkelerin ve vatandaşlarının birbirleri ile işlem yapabilmelerine olanak tanıyan döviz kuru ve uluslararası ödemeler sisteminin) istikrarını sağlamaktır.

Türkiye IMF’ye üye mi?
Uluslararası Para Fonu IMF 1944’de kurulmuş, 1947’de tam olarak faaliyete geçmiş bir kuruluştur. Türkiye de 1947 yılında IMF’ye üye olmuştur. IMF ile toplam 20 stand-by antlaşması imzaladık. İlk stand-by Menderes’in son döneminde ortaya çıkan ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle 1 Ocak 1961’de imzalanmıştı.

IMF parayı nereden buluyor?
IMF kredileri kısa- orta vadelidir ve temel olarak üyelerinin sağladığı kota katkılarından oluşan bir havuzdan finanse edilmektedir. IMF personeli temel olarak makroekonomik ve finans politikalarında engin deneyime sahip ekonomistlerden oluşmaktadır.

IMF ve Dünya Bankası aynı şey mi?
Bu amaçla Dünya Bankası maddi ve teknik yardım sağlamak suretiyle ülkelerin gelişme kapasitelerinin artırılmasını teminen gerekli çalışmalarda bulunmaktadır. IMF’in temel amacı ise makro ekonomik çerçevededir ve dünya üzerindeki mali istikrarın sürdürülmesine yönelik çalışmalarda bulunmaktadır.

IMF neden eleştiriliyor?
IMF’nin borç verdiği ülkelere dayattığı koşullar bazen çok sert olmakla eleştiriliyor. Bunlar, ülkeleri devlet borçlanmasını azaltmaya, kurumlar vergisini düşürmeye ve ekonomilerini yabancı yatırımcıya açmaya zorlamayı içeriyor.

IMF neden devalüasyon ister?
IMF’nin “ödemeler dengesi krizleri”nin çözümü amacıyla öne sürdüğü değişmez reçete ise devalüasyon, deflasyonist para ve maliye politikalarından oluşur. IMF, reçetelerini uygulayan ülkelere yeni ve cömert krediler vererek, eski borçları erteleyerek onları ödüllendirir.

IMF nasıl kredi verir?
IMF’nin kredi mekanizması genellikle, kullanılan kredi imkânına bağlı olarak belirlenen ve fon talep eden ülkenin ödemeler dengesi sorununu çözebilmesi için uygulamayı taahhüt ettiği belirli ekonomik politikalar ile önlemleri şart koşan anlaşmalar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.

Stand-by anlaşması ne demek?
Stand-by anlaşmaları, belli bir ekonomik ve politika programına bağlı olarak, ödeme ve geri ödemeleri belli bir takvim dâhilinde yapılmak üzere talep edilen fon sağlama anlaşmalarıdır. IMF programları, her ülke için farklı politik önlemler paketi şeklinde olabilmektedir.

Özel Çekme Hakları (SDR): IMF Özel Çekme Hakkı veya SDR olarak bilinen ve üye ülkelerin resmi rezervlerini destekleyebilecek uluslararası bir rezerv varlık ihraç eder. Toplam küresel tahsisler şu anda yaklaşık 204 milyar SDR düzeyindedir (yaklaşık 283 milyar ABD$). IMF üyeleri kendi aralarında SDR’leri para birimleri ile gönüllü olarak değişebilmektedir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com