BİR toplum sınıfının, bir topluluğun ya da bir siyasal grubun ortaya attığı özellikle siyasal eğilimli düşünce dizgesi. Bir döneme, bir topluma, bir toplumun bir kesimine ya da bir toplumda herhangi bir kişiye özgü siyasal bakış açısı. Fikirleri metafizik anlamlarının dışında kendileri olarak ele alan düşünce dizgesi.
Bir siyasal partinin ya da topluluğun ortaya attığı bir fikirler dizgesi olarak ideoloji görüşlerden ve doğrulardan oluşmuş az çok açık ve anlşılır bir bütünlük ortaya koyar.
İdeolojiler her zaman uygulamaya yöneliktirler; bununla birlikte onların uygulanabilirlik şansları her zaman enine boyuna tartışılmış değildir.
“İdeoloji” terimini XVIII. sonlarında Antoine Destutt de Tracy ortaya attı. Filozof bu ad altında fikirler araştırmasını ve fikirlerin kökenleriyle ilgili araştırmayı belirliyor, bir tür bilgi ruhbilimi çalışması öngörüyordu.
Sonradan bu düşünce Cabanis, Volney, Daunou gibi düşünürlerce benimsendi. “İdeoloji” giderek fikirlerin özelliklerini, yasalarını, kökenlerini araştırma anlayışı olmaktan çıkarak temel siyasal görüş anlamına alınmaya başladı. Bir toplumda ya da bir toplum sınıfında ortaya çıkan ve özellikle toplumsal yaşam koşullarının düzenlenmesini ya da dönüştürülmesini öngören bir belirleyici kurallar ve ilkeler toplamı olarak ideoloji her şeyden önce belli bir felsefe anlayışına ya da hiç değilse bir dünya görüşüne bağlı olarak geliştirilmiş bir siyaset öğretisini gerektirir, bu öğreti genellikle toplumsal bir örgütten meyi yaşam için zorunlu gören bir öğretidir.
İdeolojik temel nedir?
İdeoloji, temel anlamıyla dünya görüşü olarak tanımlanabilecek bir kavramdır. Bu kavramın etrafında şekillenen birçok farklı tanım bulunmakta ve bu sayede farklı bilgi kümelerine ulaşılabilmektedir. İdeoloji, siyasi, felsefî, dini ve değerler alanında kendine konu edinen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.
Karl Marx’a göre ideoloji nedir?
İdeoloji, gerçeklikle ilişkisi olmayan veya gerçeği manipüle etmeye çalışan düşünceler bütünü olarak anlaşılmıştır. Bu anlamda ideoloji bir “yanılsama”dan ibarettir. Nitekim Marx’ın ideolojiyi “sahte bilinç” olarak tanımlayan yaklaşımı, kendisinden sonra yapılan ideoloji analizlerini önemli ölçüde etkilemiştir.
Devlet ideolojisi nedir?
“Resmî ideoloji, devlet liderlerinin çevrelerini oluşturmada ve gerçekleri açıklamada kullandıkları fikirler sistemidir.” Resmî ideoloji kavramı aynı zamanda resmî tarih kavramıyla da yakından ilgilidir.
İdeolojik eğitim nedir?
Eğitim, özünde ideolojik bir eylemdir ve bundan dolayı da ideolojilerin mücadele alanıdır. Okullarda öğrencilere okuma-yazma, basit bir takım hesaplamaların yanı sıra nasıl düşünmeleri gerektiği, doğru ve yanlışın kriterlerinin ne olduğu kısaca hayata yönelik bir bakış açısı kazandırılır.
İdeolog karakter ne demek?
Gerçeklerden uzak olan, gerçekleri dikkate almayan görüş ve düşünceye sâhip kimse.
İslam ideolojisi nedir?
İslamcılık (siyasal İslam ya da İslami köktencilik), modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir.
Aile ideolojisi ne demek?
Aile ideolojisi bir kurgu olarak ‘normal’ ailenin nasıl olması gerektiğini tanımlamakta ve bunu yaparken de kadının yerinin özel alan olduğunu vurgulamaktadır. Bu bağlamda, kadınlar arasında da bir ayrım yaparak aile kurumu içinde yer almayan kadınları aileye bir tehdit olarak göstermektedir.
İdeolojinin amacı nedir?
İdeoloji, toplumsal yaşamdaki anlam, gösterge ve değerlerin üretim sürecidir. Belirli bir toplumsal grup ya da sınıfa ait düşüncelere gönderme yapan ideoloji, egemen bir sınıfın siyasi iktidarını meşrulaştırma aracıdır aynı zamanda.
İdeolojiler neden ortaya çıkmıştır?
Gelişen düşünce düzeyi ile birlikte insanların düşünsel olarak özgürleşmeye başlaması, dünyayı anlamada daha farklı ihtiyaçlarının olduğunu ortaya koymuştur. Bu dönüşüm, 19.yüzyılı önceki dönemlerden farklı olarak geniş kitlelerin katılım gösterdiği “İdeolojiler Çağı” olarak nitelendirilmesine neden olmuştur.
Aşırı ideoloji ne demek?
Aşırılık veya ekstremizm, bir görüş, kanı ya da tutumun en uç biçimiyle benimsenme durumudur. Terim, esas olarak, toplumun anaakım tutumlarının çok dışında olduğu düşünülen bir ideolojiye atıfta bulunmak için politik veya dini anlamda kullanılır.
Kapitalizme karşı çıkan ideoloji nedir?
Antikapitalizm ya da kapitalizm karşıtlığı, bugüne kadar genel veya özel bir isim almamışsa da, genellikle sosyalist ya da anarşist politik görüşlü insanların istediği düzen biçiminin bir parçasıdır. Karl Marx, birçok kişi tarafından anti-kapitalist düşüncenin kurucu babalarından biri olarak kabul edilir.
Cumhuriyet ideolojisi ne demek?
Cumhuriyetçilik, cumhuriyetle yönetilen bir devletin vatandaşlığı etrafında şekillenen bir siyasi ideolojidir. Tarihte, temsili bir azınlığın ya da bir oligarşinin hükûmetinden, halk egemenliğine çeşitli biçimlerde uygulanmıştır. Tarihsel bağlama ve yöntemsel yaklaşıma göre farklı biçimlerde tanımlanır.
Sosyal ideoloji nedir?
Sosyal bilimlerde, bir siyasi ideoloji toplumun nasıl çalışması gerektiğini açıklayan, belirli bir toplumsal düzen için bazı politik ve kültürel planlar sunan, bir sosyal hareketin, kurumun, sınıfın veya büyük bir grubun belirli etik idealler, prensipler, doktrinler, mitler veya sembollerinden oluşan bir kavramdır.
Merkez ideoloji nedir?
Merkezcilik, toplumsal eşitliğin yanı sıra belirli bir sosyal hiyerarşinin kabul edilmesini veya desteklenmesini içeren siyasi bir bakış açısı veya duruştur. Bununla birlikte, merkezcilik, önemli ölçüde sağ veya sol yanlısı politika değişikliklerine karşı çıkar.