HORNER SENDROMU

GÖZ bebeğini genişleten kasların felç geçirmesi halinde göz bebeğinin küçülmesi ve göz kapağının düşmesi durumu…

Hastalık adını Claude- Bernard Horner’dan alır.

Yüzün sendromlu tarafında terleme azlığı da sıkça görülen sorunlardandır. Bu hastalık ilk defa Zürih oftalmologlarından H. Horner tarafından tarif edilmiştir.

Horner sendromu sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte bunun çeşitli sağlık sorunları nedeniyle sonradan gelişmesinin yanında doğuştan da olabilmektedir.

Horner Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Horner sendromu, beynin göz ve yüze bağlanan otonom sinir sistemi liflerinin zarar görmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu otonom sinir lifleri kanallar aracılığıyla uzun bir yol izlemektedir.

Sinirlerin bu süre zarfında geçtiği belli noktalar bulunmaktadır. Bu süre zarfında gerçekleşebilecek olası bir hasar Horner sendromunun oluşmasına sebep olur. Bu sinir zincirinde olası herhangi bir hasar da Claude Bernard-Horner sendromunun oluşumuna zemin oluşturmaktadır.

Horner Sendromunun Türleri Neler?
Yüz ve gözlere giden üç farklı sinir kanalı bulunur. Bu üç farklı sinir kanalının her birinde görülen hasarın farklı bir adı vardır. Bunlar da kendi içerisinde şu şekilde 3 gruba ayrılmaktadır;

* Preganglionik Horner sendromu
* Merkezi Horner sendromu
* Postganglionik Horner sendromu

HORNER SENDROMU HANGİ YAŞ GRUPLARINDA GÖRÜLÜR?
Horner sendromunun görülmesinde herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Her yaştan insanda oluşabilen bu hastalık aynı zamanda her kesimden insanı da etkili altına alabilmektedir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com