II. Dünya Savaşı sırasında 5,6 ila 6,3 milyon Avrupalı Yahudi’nin, yani o dönemde yaşayan tüm Avrupalı Yahudilerin yaklaşık üçte ikisinin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırım…
Başka bir ifadeyle: Holokost (1933–1945), Avrupa’daki Yahudilere karşı Nazi Almanyası rejimi ile müttefikleri ve işbirlikçileri(1) tarafından devlet desteğiyle sistematik olarak gerçekleştirilen zulüm ve katliam…
Bazı akademisyenler, Romanların toplu katliamının ve özürlü insanların öldürülmelerinin de bu tanıma katılmaları gerektiğini savunur ve bazı bilim insanları da Holokost tanımının, Naziler tarafından öldürülen Sovyet tutsaklar, Polonyalılar ve eşcinselleri de içermesi gerektiğini savunmuştur. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından ortaya çıkan rakamlarla birlikte, yakın dönemdeki tahminler, 10-11 milyon civarında insanın Nazi rejimi tarafından öldürüldüğünü göstermektedir.
Holokost dönemi, 1933 yılında Almanya’da Adolf Hitler ve Nazi Partisi’nin iktidara gelmesiyle başlamıştır. Mayıs 1945’te Müttefik kuvvetlerin II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nı yenmesiyle sona ermiştir. Holokost, bazen İbranicede “felaket” anlamına gelen “Shoah” olarak da adlandırılmaktadır.
Naziler neden Yahudileri hedef aldı?
Naziler, aşırı Yahudi karşıtlığı nedeniyle özellikle Yahudileri hedef almıştır. Yani Yahudilere karşı önyargılıydılar ve Yahudilerden nefret ediyorlardı. Aslında Yahudi karşıtlığı, ideolojilerinin temel görüşlerinden biriydi ve dünya görüşlerinin temelini oluşturuyordu.
Holokost nerede gerçekleşti?
Holokost, Avrupa’nın Almanya ve Mihver devletleri kontrolü altında olan yerlerinde gerçekleştirilen bir Nazi Almanyası girişimiydi. Holokost’tan Avrupa’daki 1933 yılında 9 milyona varan Yahudi nüfusunun neredeyse tamamı etkilenmiştir.
Gettolar nedir ve Alman yetkililer Holokost sırasında neden gettolar oluşturmuştur?
Gettolar, Alman işgalcilerin Yahudileri aşırı kalabalık ve sağlıklı olmayan koşullar altında yaşamaya zorladıkları kentsel alanlar ya da kasabalardır. Alman yetkililer, genellikle bu alanları duvarlarla ya da başka engellerle sınırlandırmıştır. Bekçiler, Yahudilerin dışarıya izinsiz çıkmasına engel olmuştur. Bazı gettolar, yıllarca yerinde kalırken bazıları ise gettonun sakinleri sürgün edilene ya da katledilene kadar sadece birkaç ay, birkaç hafta ve hatta birkaç gün kullanılmıştır.
Alman yetkililer, ilk gettoları Almanya işgali altındaki Polonya’da 1939–1940 yıllarında oluşturmuştur. Son iki getto, işgal altındaki Polonya’nın Varşova ve Lodz (Łódź) kentlerinde bulunuyordu.
Holokost nasıl sona erdi?
Holokost, Müttefik kuvvetlerin (Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği) II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nı yenmesiyle birlikte Mayıs 1945’te sona ermiştir.