ABARTILMIŞ duygusal davranışlarda bulunan, ilgi odağı olmak için çeşitli yollara başvuran, olayları abartmaya eğilimli ve kendini olduğundan farklı göstermeye çalışan kişiler, histrionik kişilik bozukluğu grubunda yer alırlar. Dış yapılarıyla dost yanlısı, duyarlı ve herkesin ilgi duyabileceği bir karakter sergilerler; fakat uzun süreli birlikteliklerde hiç de böyle olmadıkları ve aslında rol yaptıkları anlaşılır.
Benmerkezci ve kendilerini beğenen kişilerdir. Sosyal ortamlara çok çabuk uyum sağlar ve arkadaş bulmakta zorluk çekmezler; ancak arkadaşlıklarını uzun süre koruyamazlar. İlişkilerinde derinlik ve sahicilik görülmez; dostça davranışlarının altında bir sahtecilik yatar. Başkalarını etkilemek için yaşamadıkları olayları yaşamış gibi anlatabilirler. Yapılarında olgunlaşmamış bir çocukluğun izlerine rastlamak mümkündür. Sevgi ve ilgi gereksinimi duyarlar, zaten birçok ilişkileri bu gereksinimleri karşılama üzerine kuruludur. Sürekli övülmek ve ilgi odağı olmak isteler. İlişkilerinin temelinde gerçek duygular yer etmediği için dengeli ve uzun süreli ilişkiler ve sağlıklı iletişim kuramazlar.
Bu bozukluğun temelinde cinsel korkuların olabileceği söylenmektedir. Bozukluk genellikle kadınlarda görülür ve bu kadınlar cinselliklerini olabildiğince ön plana çıkarmaya çalışırlar. Dikkat çekici ve abartılı makyaj yaparlar, açık veya şeffaf giysiler giyerler ve davranışlarına cinsel figürler katarlar. Oysa bu kişilerin derin cinsel sorunları olduğu belirtilmektedir. Bozukluğun görüldüğü erkekler, abartılmış davranışlarından dolayı eşcinsel olarak algılanabilirler.
Çeşitli zorluklar karşısında nadiren histeri hastalarında görülen konversiyon ve disosiyatif belirtileri ortaya çıkar. Çeşitli ruhsal sorunlar eşlik edebilir. Şantaj ve manipülatif amaçlı intihar girişimleri olabilir ve bu yönde sözel tehditleri yoğundur. Kandırılmaya ve telkine açıktırlar. Bir yönüyle bağımlılıkları fazladır. Duygulanım yapılarında belirgin değişim ve tutarsızlıklar vardır. Hiçbir denen yokken çevredekilerin dikkatini çekebilecek bir biçimde ağlayabilir veya küçük bir tartışmada yüksek bir sesle bağırarak karşı tarafa saldırabilir; ama çok yakın bir akrabasını ölümüne duyarsızmış gibi davranabilir.
Histrionik kişilik bozukluğu, genellikle histerik kişilik bozukluğu olarak bilinir. Oysa Orhan Öztürk (2004), eskiden beri histerik kişilik diye adlandırılan kişilik bozukluğu ile klasik histeri arasında bir bağ gösterilemediğini belirtir. Bu nedenle histrionik kişilik bozukluğu olarak kullanılmalıdır.