GENOM

BİR organizmanın içerisindeki genetik materyalin tamamına verilen isimdir. Bir canlının (genellikle tek bir hücresinin) sahip olduğu bütün genetik kodu belirtir.

Bilindiği gibi vücudumuz hücre adı verilen küçük yapı taşlarından oluşmaktadır. Hücrelerimiz içlerinde bizi biz yapan özelliklerin bilgisini taşıyan DNA adı verilen değerli bir molekül barındırırlar. Bu molekül yemek yeme alışkanlıklarımızdan tutun da bir hastalık için bize en uygun ilacın en uygun dozajının ne olabileceğine kadar geniş bir yelpazede vücudumuz ve onun işleyişi ile ilgili her türlü bilgiyi taşır. Bir hücrede bulunan DNA molekülünün tümüne genom adı verilir ki bu kavramı, bizi en iyi anlatan bir kitap gibi kabul edebiliriz. Bu kitabı oluşturan alfabe, DNA molekülü şeklinde kodlanmış 4 harften (Adenin, Guanin, Sitozin, Timin) oluşmaktadır.

Hemen hemen vücudumuzun her hücresinde genom yani bu kitabın bir kopyası bulunur. bu kitaptaki bilgiler DNA aracılığıyla annemizden ve babamızdan bizlere aktarılmıştır. Bu yüzden de yakın akrabalarımızla genomlarımız benzerlik gösterir. bununla beraber genomlarımız adeta bir kimlik kartı gibi bizlere özgüdür ve diğer insanlarla bu kitaptaki çok az sayıdaki ( bu sayı genomin yaklaşık %1-2’lik kısmına denk gelir) harf değişiklikleri sayesinde birbirimizden ayrılırız. Bu kitabı oluşturan harflerdeki ufak farklılıklar bizi hem emsalsiz kılarken hem de farklı hastalıklara yatkın olmamıza neden olabilirler.

Genom ile DNA aynı şey mi?
DNA, diğer adıyla deoksiribonükleik asit, canlının tüm yaşamsal faaliyetlerinin sürdürülmesini sağlayan genetik özelliklerini taşıyan moleküldür.

Genler, DNA’nın belirli görevler yapan bölgelerine verilen isimdir. Aslında DNA içinde “gen” diye bir bölge yoktur.

Gen ve genom arasındaki fark nedir?
Genetik ve genomik çok benzer disiplinlerdir, her ikisi de bir organizmanın DNA’sına odaklanır ve en büyük farkı kapsamdır. Genetik, bir genom içindeki genleri ifade ederken, genomik bir bütün olarak genomu ifade eder. Teknolojilerin tıbba uygulanmasında görüldüğü gibi hem genetik hem de genomik çalışmak önemlidir.

Genom mu büyük, DNA mı?
İnsan genomu Homo sapiens’in genomudur. 23 kromozom çifti üzerinde bulunur, bunlardan 22 çifti otozomal kromozomdur, kalan çift ise cinsiyeti belirler. Haploit insan genomu toplam 3 milyar DNA baz çiftinden biraz fazla uzunluktadır.

İnsan genomunda kaç gen vardır?
İnsan genomu 80 ile 300 milyon baz çifti ara- sında değişen ve 22 otozom ile 2 cinsiyet kromo- zomu arasında dağılmış, kabaca 3 milyar baz çif- tinden oluşan 1 DNA molekülü içerir. Toplam gen sayısı 29.000-36000 arasındadır. Nukleotid dizile- rinin %99.9’u bütün insanlarda aynıdır.

Genom nelerden oluşur?
Insan genomu dediğimiz zaman genomun esas büyük kısmını oluşturan kompleks nüklear genom ve mitokondri genomu olmak üzere iki ayrı yapı söz ko- nusudur. Tipik bir haploid memeli genomu 3×10 baz çiftinden oluşur. Nüklear genom 24 farklı kromozom halinde bulunur bunlar 22 otozom ve eşey (X ve Y) kromozomlarıdır.

İnsan genomu kaç kromozom?
İnsan nüklear genomu: 46 kromozom, bunların üzerinde yaklaşık 35.000 gen ve yaklaşık 3.164.700.000 baz çifti (bç) ihtiva etmektedir.

Genom RNA içerir mi?
Bu özellik virusların sınıflandırılmasına esas teşkil etmektedir. Viral genom (kromozomların tümü) ya DNA yada RNA yapısı içerir.

Genom nerede bulunur?
İnsan genomu, nüklear genom ve mitokondriyal genomdan oluşur. İnsan nüklear genomu: 46 kromozom, bunların üzerinde yaklaşık 35.000 gen ve yaklaşık 3.164.700.000 baz çifti (bç) ihtiva etmektedir. İnsan mitokondriyal genomu ise sitoplazmada mitokondrilerin matriksi içerisinde bulunur.

Genom testi nedir?
DNA ve genetik kod testi olarak da bilinen genetik testler, kromozomlarda, genlerde ya da proteinlerde meydana gelen değişiklerin tespit edilmesini sağlayan tıbbi testlerdir. Hücreler kanserleşmeden önce, fazla sayıda genetik değişiklikler geçirmesi gerekir.

Genom taraması nedir?
“Yenidoğan Genetik Tarama Testi (Tüm Genom) Laboratuvar Testi” terimi, yeni doğan bebeklerde genetik hastalıkların taraması için yapılan kapsamlı bir laboratuvar testini ifade eder. Bu tür testler, bebeklerde erken dönemde tespit edilebilen genetik bozuklukları taramak ve teşhis etmek amacıyla kullanılır.

Virüslerde genom var mı?
RNA virüsleri ve bazı DNA virüsleri arasında genomu birkaç parçadan oluşmuş olanlar vardır, bu şekilde genoma sahip virüslera parçalı (segmentli) genoma sahip virüsler denir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com