GEÇİCİ HÜKÜMET – SEÇİM HÜKÜMETİ (İng. provisional government, caretaker government)

Geçici hükûmet, geçiş hükûmeti veya seçim hükûmeti, terimi genellikle bir olağanüstü rejim sonrası meşru siyasal rejime geçmek için kurulmuş hükûmetler için kullanılmaktadır.

Geçici hükümet, genel seçimler sonucunda mecliste milletvekili ile temsil edilen siyasi partilerin hiçbirinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamaması, bu çoğunluğa ulaşılsa bile kurulmak istenen hükümetin güvenoyu alamaması veya koalisyon ve azınlık hükümeti ihtimallerinin sonuçsuz kalması halinde Cumhurbaşkanı tarafından verilen erken seçim kararı sonucunda ortaya çıkacak bir kavramdır.

Anayasanın 114. maddesine göre, Cumhurbaşkanının erken seçim kararı alması durumunda 5 gün içinde “geçici hükümet” kurmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından bir Başbakan ataması yapılacaktır. Aynı maddenin devamında ise; kurulacak bu hükümette, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanları TBMM’deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacağına da yer verilmektedir. Ayrıca, kurulacak bu geçici hükümet için güvenoyu şartı da aranmayacaktır. Bu hükümetin en temel görevi, yeni seçimlerin yapılmasına ve yeni meclisin kurulmasına kadar ülke yönetimini sürdürmektir.

Türkiye’de ilk seçim hükûmeti 2015 yılında Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kuruldu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com