GECE TERÖRÜ – UYKU KORKUSU (Fr. terreur nocturne; İng. sleep terror; Lat. pavor nocturnus)

GENELLİKLE çocuklarda görülse de bazen yetişkinlerde de ortaya çıkabilen bir hastalık türüdür. Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.

Uyurgezerlik gibi, uyku terörü de parasomni olarak kabul edilir. Uyku terörü birkaç saniye ile birkaç dakikaya kadar sürer, ancak bu durum kişilere göre de değişiklik gösterip daha uzun sürebilir.

Uyku terörü çocukların neredeyse yüzde 40’ını etkilerken, yetişkinlerde de görülebilmektedir. Uyku terörü korkutucu bir hastalık olarak görülse de, çeşitli tedavi yöntemleriyle hasta normal hayatına dönebilmektedir. Çoğu çocuk gençlik yıllarında uyku terörü hastalığını yenebilir.

Nedenleri nelerdir?
Uyku terörü parasomnia olarak sınıflandırılır. Uyku sırasında istenmeyen bir davranış veya deneyime parasomnia denilmektedir. Uyku terörü NREM uykusu esnasında meydana gelmektedir. NREM uykusu kişinin uyku ile uyanıklık arasında kaldığı bir süreçtir. Uyku terörü farklı uyku aşamaları arasındaki geçişler sırasında, siz uyanık olmadığınızda, ama siz de tam olarak uyumadığınızda meydana gelir. Yine de, bu kısmi uyanışın altında yatan kesin neden bilinmemektedir.

Gece terörünün tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte aşağıdaki durumların da neden olabileceği düşünülmektedir.

Uyku terörünün belirtileri nelerdir?
Uyku terörü kabuslardan daha farklıdır. Uyku esnasında kabus gören bir kişi uykudan aniden kalkabilir ve uyanır uyanmaz detayları hatırlayabilir, ancak uyku terörizmi olan bir kişi uykuda kalır ve kolay kolay uyanamaz. Özellikle çocuklar genellikle sabah uyku terörü hakkında hiçbir şey hatırlamazlar. Yetişkinler uyku terörü sırasında sahip oldukları bir rüya parçasını hatırlayabilir.

Uyku terörü genellikle gecenin uykusunda kendini gösterir ve nadiren de olsa gün içinde yapılan şekerleme sırasında da ortaya çıkabilir. Uyku terörü aynı zamanda uyurgezerliğe de yol açabilir.

Uyku terörünün bazı belirtileri ise;

Korkutucu bir çığlık veya bağırışla uyanma
Yatakta oturur vaziyette kendini bulma
Kalp atışının hızlanması
Göz bebeklerinin genişlemesi
Terleme
Hızlı nefes alıp verme
Etrafı tekmeleme
Uykudan uyanamama
Ertesi sabah olanları hatırlayamamadır.

Uyku terörü eğer ara ara görülüyorsa çok endişe edilecek bir durum değildir. Çocuğunuzun uyku terörü varsa, çocuğun rutin muayeneleri sırasında doktoruna bu durumundan bahsedebilirsiniz.

Gece terörü neden olur?
Gece terörü, ailede ve iş yerinde yaşanan sıkıntılar, düzensiz beslenme, alkol tüketimi, stres, uyku düzeninin olmaması, bireylerin kendilerine yeteri kadar vakit ayırmaması gibi kişinin yaşam tarzı ve ilişkileri ile ilgili nedenler ile ortaya çıkmaktadır.

Çocuklarda gece terörü kaç yaşında başlar?
Çocuklarda gece terörü genellikle 5-7 yaş arasında görülür. Bu yaş grubunda görülme sıklığı yüzde 1-6 iken ergenlik döneminde sıklık azalır.

Gece terörü kendiliğinden geçer mi?
Gece terörü hastalığı çoğunlukla ergenlikten sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Ataklar hastalık dönemlerinde de oldukça nadirdir. Eğer bu durum her gün veya birkaç gün arayla tekrarlıyorsa psikiyatr uzmanına veya nöroloji uzmanına danışmak gerekir.

Gece terörü epilepsi belirtisi olabilir mi?
Yeni bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişeye düşürebilen, korkutucu bir görüntüsü olabilir. O sırada fiziksel olarak yaralanmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca beraberinde epilepsi nöbeti olabilir (ya da bu durum epilepsi nöbeti ile benzerlik gösterir).

Gece terörü için hangi doktora gidilir?
Uyku testi birçok hastalıktan dolayı yapılmaktadır. Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com