HİNDU mitolojisinde yer alan kartal ve insan melezi bir yaratıktır. Vişnu’nun (nihai gerçek veya tanrı) aracıdır (vahana) ve tanrının sancağında belirir. Garuda doğumu ve cenneti temsil eder ve tüm yılanların düşmanıdır. Hint sanatında, Garuda zamanla daha çok insan formu aldı ve geriye sadece kanatları kaldı. Ancak Kamboçya’da, büyük pençeleri ve yırtıcı bir kuşun vahşi gagasını bugün bile korumaktadır. Garuda, Hindistan, Endonezya ve Tayland’ın ulusal sembolüdür.
Garuda, geleneksel olarak bir insanın gövdesine, kollarına ve bir kartal veya akbabanın kanatlarına, kafasına, gagasına ve pençelerine sahiptir. Vücudu altın renginde, kanatları kırmızı ve yüzü beyazdır. Garuda aynı zamanda ‘kuşların kralı’ (Khagesvara), ‘güzel tüyleri olan’ (Suparna), ‘altın gövdeli’ (Suvarnakaya) ve ‘yiyici’ (Nagantaka) olarak da bilinir. İkinci isim, ölümün ve yeraltı dünyasının simgesi olan bütün yılanların düşmanı olan rolüne atıfta bulunur. Garuda doğumu ve cenneti temsil eder; ayrıca güneş ve ateşle de ilişkilendirilir.
Güneşle ilişkilendirilen Garuda, Budizm’de kuş benzeri yaratık ırkının adı olup, Gautama’nın geçmiş bedenlerinden birisinin bunların kralı olduğuna inanılmaktaydı.
Siyasi olarak: Endonezya armasındaki kartal