GARCIA ETKİSİ – TAT TİKSİNTİSİ (İng. Garcia Effect)

1917 doğumlu Amerikan bir psikolog John Garcia tarafından ortaya çıkarılmış bir üst düzey koşullanma…

MİDESİ bulanan bir kişinin midesini bulandırdığı yemeği tekrar gördüğünde veya düşündüğünde, yemek yediği mekanı gördüğünde midesinin bulanması örnek teşkil eder. Ayrıca hamileyken midesi bulanan birey, o an içinde tepkide bulunduğu şeye karşı da tat koşullanması yaşayabilir. Örneğin dinlediği şarkı sırasında midesi bulanan birey, o şarkıyı her duyduğunda midesi bulanabilir.

Garcia Etkisi tepkilerin tetiklenmesi şeklinde olabilir. Örneğin, x dersini sevmeyen çocuğun, olumsuz duyguları diğer faktörleri olumsuz etkiyebilir: Öğrencinin x kitabını, x dersinin öğretmenini, sınıfını veya okulunu sevmemesini tetikleyebilir.

Bir kişinin bir konferans salonunda herkesin önünde küçük duruma düştüğünü ve konuşmacı tarafından azarlandığını düşünelim. Bu kişi daha sonra o konferans salonuna gitmemeye başlıyor, hatta hiçbir konuşmacının konferansına katılmak istemiyor. Bu durumda Garcia’nın dalga etkisine örnek olarak gösterilebilir. Birey için her konferans salonu o günü hatırlatmaktadır. Bedenimizin kendini korumaya aldığı bu etki aslında önlemsel bir faaliyettir. Organizma tekrar aynı etkiyi yaşamamak için kendini uzaklaştırmaktadır. Hepimizin farklı farklı sonuçlar çıkarabileceği bu yazımda benim çıkaracağım sonuç şudur ki; davranışa döktüğümüz veya iletişimde aktardığımız her durum özenle seçilmelidir. Hele ki rol model alınacağımız bir konumdaysak bunun için ayrı bir önem sarf etmemiz gerekmektedir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com