FRENCH PRESS (Fransız Baskısı)

French press, cam bir hazne ve süzgeç özelliği bulunan bir kapaktan oluşan çay ve kahve demleme ekipmanıdır. Sıcak su ile birlikte eklenen öğütülmüş kahve veya çay, demleme işlemi sonrası süzgeçle posasından ayrılarak fincana aktarılır. En kolay ve yaygın demleme ekipmanıdır. Çeşitli boy seçenekleri bulunur.

French press kelime anlamı olarak Fransız Baskısı anlamına gelmektedir. Bazı kültürlerde bu ekipmana Kahve Baskısı anlamına gelen Coffee Press de denmektedir.

FRENCH PRESS NE İŞE YARAR?
French pressin en temel görevi, demlenen çay veya kahvenin posasını ayırmaktır. Ekstraksiyon işleminden sonra demlenen çay veya kahvenin posası french pressin kapak filtresi ile en altta sıkıştırılır. Bu sayede ek bir filtreleme veya süzme işlemine gerek duyulmaz.

FRENCH PRESS NASIL KULLANILIR?
French press ile kahve şu şekilde yapılır:

Bir kişi için 2 tepeleme tatlı kaşığı kahve (kalın öğütülmüş) ve 300 ml. sıcak suyu french press koyun ve kapağını üstüne takın. Ortalama 5 dk. bekledikten sonra pressleyin ve demlenen kahveyi fincanınıza boşaltın. Kahveniz hazır, afiyet olsun.

FRENCH PRESS İLE KAHVE YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
French pressi ısıtın: Kahvenin hızlıca soğumasını engellemek için ekipmanınızı kullanmadan önce sıcak su ile çalkalayın.

Suyu doğru sıcaklığa getirin: Kaynar su kahve ile temas ettiğinde kahveyi yakar ve aromasını kaybetmesine yol açar. Su kaynadıktan sonra 1 dakika bekleyerek 90 dereceye ulaştığında kullanın.

Kronometre tutun: French pressle kahve yaparken demleme süresinin 4-5 dakika aralığında olması gerekiyor. Kronometre tutarak süreyi takip edebilirsiniz.

FRENCH PRESS NASIL TEMİZLENİR?
French pressi kullandıktan sonra doğrudan su ve sabunla yıkayabilirsiniz, diğer ekipmanlarda olduğu gibi sabunla temasında herhangi bir doku kaybı olmayacaktır.

French press temizliğiyle ilgili en önemli nokta demlenen kahvenin posasını doğrudan çöpe dökmektir. Lavaboya döktüğünüzde bir süre sonra giderinizi tıkayabilir. Bunu önlemek için posasını çöpe atmalısınız.

FRENCH PRESS NASIL İCAT EDİLDİ?
French pressin ilk patenti İtalyanlara aittir, bu nedenle ismine ters şekilde İtalyanların icat ettiği kabul edilir.

Bir iddiaya göre Fransız bir kadın, bir gün evde kahve yaparken ocağın üstünde ısınan suya kahve koymayı unutuyor. Su kaynamaya başladıktan sonra kahveyi ekliyor ve kahve tanecikleri suyun üzerinde yüzmeye başlıyor.

Normalde suyun dibinde olması gereken bu kahve taneciklerinin kahveyi içerken ağzına gelmesini istemeyen kadın, yoldan geçen İtalyan bir tüccardan metal bir filtre alıyor. Bu filtreyi, kahve demlemek için kullandığı kaba bastırarak tanecikleri en alta hapsediyor ve kahveyi süzerek fincana boşaltıyor.

Hazırladığı bu kahveyi içeceği sırada kötü bir tadı olacağını düşünen kadın beklediğinden çok daha iyi bir sonuçla karşılaşıyor ve günümüzde de severek kullandığımız, dünyanın en çok tercih edilen demleme ekipmanının varoluşuna ön ayak oluyor.

French pressin yazılı olarak karşımıza çıktığı ilk kaynaklar, James Hoffmann’ın “World Atlas Of Coffee (Dünya Kahve Atlası)” adlı kitabıdır. Bu kaynağa göre french pressin tarihi 1852 yılına dayanıyor ve ilk tasarımları bu dönemde oluşturuluyor.

Bununla birlikte, french pressin bilinen ilk patentini 1928 yılında Attilio Calimani ve Giulio Moneta almıştır. Daha sonra 1958 yılında farklı bir tasarımla Faliero Bondanini de kendi ürününü tescilletmiştir ve Fransız bir şirket tarafından dünyaya pazarlanmıştır.

French Press ne işe yarar?
Sızdırmaz, döner kapaklıdır. French Press özellikli kapağı sayesinde filtre kahve ve bitki çaylarınızı kolaylıkla yapabilirsiniz. Sıcak ve soğuk içecekler için kullanabilirsiniz. İçine koyduğunuz sıcak ya da soğuk sıvıyı kendi sıcaklığında uzun süre (yaklaşık 8 saat) tutar.

French press ile hangi kahveler yapılır?
French Press kalın öğütülmüş kahve sever

Bunun sebebi ise öğütülmüş kahve çekirdeklerinin su ile uzun süre temas halinde olmasıdır. Kahvenin değerli olan tüm içeriğinin eşit şekilde çıkması için kalın öğütülmüş kahve kullanmanız önemlidir.

French Press ne kadar beklemeli?
Kahvenizi bir French Press kullanarak yapıyorsanız, süre 2-5 dakika olmalıdır.

French Press ile Türk kahvesi yapılır mı?
French Press için çekilen kahveler orta ya da kalın çekimdir. Espresso ya da Türk kahvesi için çekilen kahveler ince çekimdir ve bu yöntemde kullanmak filtrelerin tıkanmasına ve fazla basınç yaparak pistonun rahatça aşağıya bastırılmamasına sebebiyet vereceği gibi, doğru tadı da vermeyecektir.


Kaynak:

Kemal Gündoğdu (French Press Nedir, Nasıl Kullanılır? En Kolay Filtre Kahve Yapımı! )

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com