FOBİK BOZUKLUKLAR

NORMAL koşullarda korku duyulmayacak durum ve nesnelere karşı geliştirilen anlamsız korkulara fobi denilir. Korku, insan yaşamı için gerekli bir duygudur; çünkü insan korku sayesinde yaşamını sürdürebilmektedir.

Korku olmazsa insan, ölüm riski yüksek olan tehlikeli durum ve davranışlardan uzak durmaz. Fobiler, tehlikesiz durum veya nesnelere karşı duyulan korkular olduğu için, bireyin yaşamını korumak bir yana, çekilmez hale getirir.

Kişi, korkularının mantığa uymadığının ve çok anlamsız olduğunun farkındadır ama onların esaretinden kendini kurtaramamaktadır. Fobik durum veya nesneyle karşılaştığında panik nöbetinde görülen belirtileri gösterir; korku veren durum veya nesneden uzaklaşınca tepkileri normale döner.

Fobilerin oluşmasında psikolojik ve biyolojik etkenler birlikte veya ayrı ayrı rol oynamaktadır. Fobilerin tedavisinde ilaçlar, psikoterapi ve gevşeme teknikleri kullanılır. Kronikleşen fobik bozukluklar da vardır. Özelikle özgül fobiler yaşam boyu devam edebilir.

Fobiler, Latince kavramlarla ifade edilir ve sıralandığında uzun bir liste ortaya çıkar; çünkü korku duyulabilecek her obje bir fobi olarak adlandırılır. Bazı fobiler şöyle sıralanabilir:

Zoofobi: Hayvan korkusu

Akrofobi: Yükseklik korkusu

Klostrofobi: Kapalı yer korkusu

Agorafobi: Açık yer korkusu

Ailurofobi: Kedi korkusu

Kinofobi: Köpek korkusu

Ekuinofobi: At korkusu

Ofidofobi: Yılan korkusu

Herpetofobi: Kertenkele korkusu

Antofobi: Çiçek korkusu

Eritrofobi: Yüz kızarması korkusu

Mizofobi: Pislik korkusu

Antrofobi: İnsan korkusu

Akuvafobi: Su korkusu

Brontofobi: Yıldırım korkusu

Astrafobi: Şimşek korkusu

Niktofobi: Gece korkusu

Koprofobi: Dışkı korkusu

Pirofobi: Ateş korkusu

Ksenofobi: Yabancı korkusu

Bu liste daha çok uzatılabilir ve sayısız fobi eklenebilir; ancak insan yaşamını birçok yönde olumsuz etkileyen ve kişiye ciddi sıkıntılar yaşatan üç temel fobi üzerinde durulacaktır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com