FLOTAN POLİÇE

DIŞ ticarete bağlı uluslararası nakliye işlemlerinde sıklıkla başvurulan bir tür geçici sigorta poliçesi olan flotan sigortalar, yüklenme aşamasına geldiği halde nakliye yapacak taşıtın plakası ve/veya ismi bilinmediği için, malların sigortasız kaldığı dönemde geçici bir çözüm sunmayı hedefler.

Nakliye sektöründe yaşanan gecikmelerde, malların risklerini sigorta etmeye yarayan geçici bir poliçe türü olarak tanımlanabilir. Özellikle bürokratik işlemlerin uzun sürdüğü uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde, taşıyıcı araç ile plakanın belli olmadığı durumlarda flotan poliçeye ihtiyaç duyulur. Bu poliçe sayesinde, sigortalının teminatsız kalmasının önüne geçer. Bu sayede taşıması yapılacak mallar, yalnızca taşıma esnasında değil, taşıma öncesinde de güvende tutulmuş olur. Flotan poliçe sözleşmeleri, en uzun 1 yıl süreli olarak yapılabilir. Taşıma işleminin gerçekleşmeye başladığı anda, bu sigorta iptal edilir ve yerine, taşıma türüne uygun sigortalar yapılır.

Flotan poliçeler, tüm emtia türleri için toplu olarak yapılamaz. Her bir mal türü için ayrı ayrı poliçe düzenlenmesi gerekir. Ayrıca flotan poliçelerle güvence altına alınan mallar, tek seferde ya da parça parça taşınabilir. Yüklerin parça parça taşınması halinde de flotan poliçe, kati poliçeye dönüşür.

Flotan poliçe, ilgili emtialar için bir yıl boyunca koruma sağlar. Ancak taşıma detaylarının belli olduğu andan itibaren, sigorta yaptıran kişilerin sigorta şirketine bildirimde bulunma zorunlulukları vardır. Yapılan bildirim, kati taşıma sigortalarının düzenlenmesini ve taşıma boyunca da muhtemel risklerin sigorta şirketi tarafından üstlenilmesini sağlar. Bir yıl içerisinde herhangi bir bildirimde bulunulmaması halinde flotan poliçe kendiliğinden iptal olur.

Flotan Poliçenin Önemi Nedir?
Sigorta şirketleri, taşıma işlemi başlamayan emtialar için güvence vermez. Taşıma sigortalarının kapsamı, taşıma işlemi başladığı andan itibaren geçerli olur. Ancak yükleme öncesinde, özellikle de farklı nedenlerden dolayı bekleme süresinin uzun olduğu zamanlarda, yükler için çeşitli riskler söz konusu olabilir. Mal sahiplerinin yüklerini bu süreçlerde de güvence altında tutmak ve oluşabilecek hasarların ya da kayıpların karşılanmasını sağlamak için flotan poliçe önem arz eder. Üstelik flotan poliçeler, kati sigorta poliçelerine kıyasla çok daha düşük primlerle yapılır. Kati sigortanın yapılması ve taşıma işleminin başlamasıyla birlikte, flotan poliçe iptal edilir.

Flotan Poliçesi Neden Düzenlenmeli?
Taşıma detayları henüz belli olmayan emtialar, depolarda ya da bekleme alanlarında bir dizi risk ile karşı karşıya kalabilir. Taşıma sigortaları, yüklerin taşınmaya başlanmasından sonra devreye girdiği için, bekleme sürecinde emtialar korumasız kalır. Bu boşluk döneminde meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı, flotan poliçe düzenlenmesi gerekir. Flotan sigorta iyi niyetli sigortalıların, teminatsız kalmalarının önüne geçmek ve mallarının her an güvende kalmasını sağlamak için düzenlenir. Değeri ve cinsi önceden belli olan, ancak sevkiyat tarihi, taşıyıcı araç ve plaka gibi detayarı henüz belirlenmemiş emtialar bu poliçe ile garanti altına alınır. Yapılan flotan poliçe ile sağlanan koruma, bir yıl boyunca devam eder.

Geçici Flotan Poliçe ve Akreditif
Geçici Flotan poliçeler, akreditifli dış ticaret işlemlerinde özellikle kullanılır. Geçici Flotan poliçe düzenlendikten sonra, akreditifin açılması ve sevkiyat tarihi ile diğer eksik bilgiler tamamlanmasının ardından, kati poliçe yapılarak bankaya ibraz edilir.

Flotan ve Kati Poliçe
Sigorta şirketleri Geçici Flotan poliçeyi, standart ve sembolik bir primle düzenler. Flotan poliçede yansıtılan sembolik prim sigortalıdan tahsil edilir. Akabinde netleşen bilgilere göre Kati poliçe, Flotan poliçedeki fiyatlama ve şartlar baz alınarak düzenlenir. Ve Kati poliçe primi sigortalıdan tahsil edilir. Flotan poliçe ile güvence verilen aynı cins mallar, tek veya birden fazla seferde gönderilebilir. Ancak, birden fazla mal cinsine yönelik Flotan poliçe yapılamaz. Her bir mal çeşidi için farklı Flotan poliçeler düzenlenmelidir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com