FISK

HAK yoldan çıkıp her türlü günahı işlemeyi huy hâline getirme, sefahate dalma, fenalık, ahlâksızlık.

Başka bir ifadeyle: İsyan etmek ve Allah’ın emrini terk etmek.

Dinin emir ve yasaklarına aykırı davranma anlamında fıkıh ve hadis terimidir.

Daha çok fücur kelimesiyle birlikte fısk u fücur şeklinde kullanılır.

Sözlükte “taze hurma kabuğunu yarıp dışarı çıkmak, belirli bir sınırı aşmak” anlamına gelen ve İslâm öncesi dönemde daha çok bitki ve hayvanlar hakkında kullanılan bu kelime, İslâm döneminde “hak yoldan ayrılma, Allah’ın emirlerine itaatsizlik etme” şeklinde daha özel bir anlam kazanmış, hem müşrik, Yahudi, Hıristiyan ve münafıklar, hem de dinin emirlerine aykırı hareket eden Müslümanlar fısk kelimesi ve türevleriyle nitelendirilmeye başlanmıştır.

Fısk neyin zıddı?
Her kâfir fasıktır ancak her fasık kâfir değildir. “Fısk” kelimesi; küfr, nifak, şirk, dalalet, isyan ve günah kavramları ile eş; iman, ibadet, itaat, ihlas ve sevap kavramları ile zıt anlam ilişkisine sahiptir, başka bir ifade ile bu kavramlar, fısk kavramının semantiğini oluşturur.

Fısk mertebesi nedir?
Büyük günah işleyen kişi Mümin olmaktan çıksa da kâfir de olmaz, iman ile küfür arasındaki bir konumdadır. Bu mertebeye fısk mertebesi denir ve büyük günah işleyen kişiye fasık denir. Eğer kişi büyük günahı için tövbe etmeden ölürse, sonsuza kadar cehennemlik olur yani ahirette sonu kâfirlerinki gibi olur.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com