FIRSAT EŞİTLİĞİ (Equality of opportunity)

EĞİTİM, istihdam, terfi, temel haklar, kaynak dağılımı ve diğer alanların; yaş, cinsiyet, dini inanç, etnik köken, siyasi görüş gibi yetenek, performans ve iş yapma kapasitesi ile ilgili olmayan diğer bireysel karakteristiklerden bağımsız olarak tüm vatandaşların erişimine eşit düzeyde açık olmasıdır.

Fırsat eşitliği, Liberalizm ile birlikte hayatımıza girmiş olan bir ilkedir. Fırsat eşitliği kavramı, din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın her bireye aynı ve eşit hakların tanınması anlamına gelir.

Fırsat eşitliği; aynı hukuki durumda bulunup da eşit muamele görme hakkına sahip kişiler arasında bir imkan ya da hizmetten yararlanabilme veya bir statüye girme gibi hususlarda haklı bir neden olmadığı sürece herhangi bir ayrım ya da farklı bir uygulama yapılamayacak olmasını ifade eder.

Ekonomik alanda fırsat eşitliği, bireyin karşısına çıkan fırsatları değerlendirmede diğer bireylerle bir tutulması demektir. Örneğin iş başvurusu yapan kişiler arasından yapılacak olan tercih, iltimas değil liyakat odaklı olmalıdır.

Eğitimde fırsat eşitliği, her bireyin potansiyelini ortaya çıkarabilmesi ve yükseltmesini vurgular. Sosyal sınıf, cinsiyet, etnik köken veya diğer demografik unsurların bireyin eğitim haklarını kısıtlamasını engeller. Çünkü bu kavramın temel prensibi erişimdir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com