FANDOM

ORTAK bir ilgi alanını paylaşan kişilerden oluşan hayran kitlesi, bir alt kültür…

Fandomlar, hayranların etkileşim kurabileceği ve paylaşabileceği bir topluluk oluşturur. Yeni medya platformları, fandomların çalışmalarını kolaylaştırmaktadır.

Hayran ile hayran olunan ünlü veya sanatçı kişilik arasında parasosyal ilişki oluşur. Parasosyal ilişki, bir ünlünün gösterdiği medya kişiliğine sürekli maruz kalmayla oluşan tek taraflı bir ilişkidir. Bu daha sonra hayranların yakın bir ilişki veya arkadaşlık yanılsaması geliştirmesine neden olur. Bu yanılsama ileri boyuta taşındığında hayran olunan kişinin bilerek veya farkında olmadan hayatını zorlaştıran kişisel haklarının ve özel hayatının ihlaline kadar varabilir.

Ünlüler, hayran kültürünün ana konusudur. Müzik, sinema, spor, moda ve diğer alanlardaki ünlüler, milyonlarca hayran tarafından takip edilmektedir. Bu ünlülerin hayranları, onların yaşamlarını, işlerini, performanslarını ve hatta kişisel hayatlarını takip ederler. Ünlülerin her hareketi, sosyal medyada ve diğer medya platformlarında büyük bir ilgiyle karşılanır.

Fandomun Kökenleri
İlk fandomun Sherlock Holmes sayesinde oluştuğu düşünülür. Holmes’un 1893’te “öldürülmesinden” sonra halka açık yas gösterileri düzenlenir; bu 1897’den 1902’ye kadar sürer.

Medyanın kapsamı dışında, demiryolu meraklıları, kökleri 19. yüzyılın sonlarında olan ve 20. yüzyılın başlarındaki ilk on yıllarda popülerlik kazanmaya ve giderek daha fazla örgütlenmeye başlayan bir başka erken fandomdur.

Medya fandomu, 1970’lerin başında Star Trek ve The Man from U.N.C.L.E. gibi TV ve film medyası serilerindeki karakterler arasındaki ilişkilere odaklanarak bilim kurgu fandomundan ayrıldı. Bu serilerin hayranları, tipik bilim kurgu fandomunun eleştirel tartışmalara odaklandığı bir zamanda hayran sanatı ve hayran kurgusu gibi yaratıcı ürünler üretti.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com