FAKTORİNG (İng. factoring; Alm. Factoring; Fr. affacturage)

FAKTORİNG; yurt içi ve yurt dışı piyasalar için mal ve hizmet satımı faaliyetinde bulunan firmaların mal ve hizmet satışından doğmuş veya doğacak kısa süreli ticari alacak hakkını devretmesi karşılığında likit fon elde etmesi işlemidir. Bunun yanı sıra, firmalara vadeli satış bedellerini vadesinden önce tahsil etme imkânı sağlayan finans kuruluşlarına da ‘faktoring’ kuruluşları denilmektedir. Bu firmalar, vadeli satış yapmış şirketlerin fatura edilmiş alacaklarını peşin, fakat iskontolu olarak satın alırlar ve vadesi geldiğinde alacağı kendileri tahsil ederler. Bir örnekle açıklayalım. A Şirketinin B şirketinden 2 yıl sonra 100 bin lira senetli alacağı olduğunu düşünelim. A Şirketi bu alacağını erken tahsil etmek için bir miktar iskontoya razı olmakta ve senedi Faktoring Şirketine mesela 75 bin liraya devretmiş olsun. Bu durumda Faktoring Şirketi, 2 yıl sonunda B Şirketinden 100 bin lira tahsil etmek için bugün A şirketine 75 bin lira ödemiş olmaktadır.

Faktoring şirketleri ne iş yapar?
Faktoring, firmaların mal ve hizmet satışından doğmuş veya doğacak, faturaya dayalı alacaklarının faktoring şirketlerine devredilmesi yoluyla finansman, garanti veya tahsilat hizmetlerinin sağlandığı bir finansal üründür. Firmalar hem yurtiçi hem de yurtdışı alım ve satım işlemlerinde faktoringden yararlanılabilir.

Kimler faktoring yapabilir?
Şahıs ya da tüzel kişi fark etmeksizin vadeli ticaret yapan ve müşterilerinden gecikmeli ödeme alan bütün işletmeler faktoring yapabilir.

Faktoring para verir mi?
Senetle kredi veren yerler arasında finans, kredilendirme ve faktoring şirketleri bulunmaktadır.

Faktoring şirketleri yasal mı?
Yeni kanuni düzenleme ile 6361 sayılı Kanun kapsamında finansal kiralama şirketleri, faktöring şirketleri ve finansman şirketlerinden sonra dördüncü şirket türü olarak kabul edilen tasarruf finansman şirketleri bu kanuni düzenleme ile yasal bir zemine kavuşmuş oldu.

Faktoringden nasıl para alınır?
Mal veya hizmet teslimi sonrası ödeme olarak vadeli çek faktoring firmasına iletilir. Faktoring firması çeki uygun bulursa ödeme için teklif verir. Satıcı ödeme teklifini uygun bulursa çeki ve varsa istenilen diğer evrakları çeki bozacak firmaya teslim eder. İki firma arasında sözleşme yapılır ve satıcı ödemeyi alır.

Faktoring kredi midir?
Vadeli satışlardan doğan alacaklar faktoring işlemi ile nakde döneceğinden likidite oranınız artar. Faktoring işlemi kredi kullanımı olmadığı için bilançonuzun pasiflerinde yer almaz.

Faktoring verilen çekler ödenmezse ne olur?
Faktoring hizmeti için alınan çek vade gününde karşılıksız çıktığında faktoring şirketi çek tutarını müşteriden, varsa çeki cirolayan diğer firmalardan veya keşideciden tahsil etme hakkı yasal olarak vardır.

Tam hizmet faktoringi nedir?
Mal ve hizmet satışından doğan alacakların temlik alınarak satıcı firmaya finansman, tahsilat / alacak yönetimi ve garanti hizmetlerinin sunulduğu finansal bir enstrümandır.

Faktoring riski nedir?
Faktöre temlik edilen alacakların borçlularının aciz hali durumunda, alacakların ödenmeme riskinin faktör tarafından üstlenilmesidir. Böylece, alacaklarını faktöre temlik eden müşteri mal sattığı kuruluşların borcunu ödemeyecek duruma düşmesi karşısında korunmuş olur.

Faktoring nasıl çek kırar?
Çek bozdurma işleminin temel mantığı, çekin banka ya da faktoring şirketleri tarafından komisyon alınmak suretiyle, vadesinden daha önce ödemesinin yapılmasıdır. Bozdurulmak istenilen çekin bu işlem için uygun olduğunun tespit edilmesinden sonra alacaklıya para ödenir ve çek banka tarafından ciro edilir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com