EUROCITIES -AVRUPA ŞEHİRLER BİRLİĞİ

EUROCITIES büyük ölçekli Avrupa şehirlerini/yerel yönetimlerini içeren bir yerel yönetim ağıdır. EUROCITIES’in ortaya çıkışı 1986 yılında, 11 büyük şehirden akademisyen ve sanayicinin bir araya gelmesiyle Rotterdam’da düzenlenen “Şehir, Ekonomik Toparlanmanın Arkasındaki Motor” konulu konferansa dayanmaktadır. Konferanstan 3 yıl sonra 1989 yılında Barcelona’da gerçekleştirilen toplantı sonunda Barcelona, Birmingham, Frankfurt, Lyon, Milano ve Rotterdam şehirlerinin girişimiyle EUROCITIES’in temelleri atılmıştır.

Bu şehirler tarafından üç kilit faktör ileri sürülmüştür: net bir kentsel odak, keskin siyasi düşünce ve Avrupa Topluluğu kurumları ile mevcut ilişkiler. Bu şehirlerin taahhüdü, Avrupa’da entegre bir kentsel modeli teşvik eden ekonomik ve sosyal konularda geçici süreli çalışma grupları kurmak olmuştur. EUROCITIES, ekonomik kalkınma, çevre, ulaşım ve hareketlilik, sosyal konular, kültür, kamu hizmetleri ile kamu alımları gibi yerel yönetimleri etkileyen birçok konuda AB Kurumları ile yakın işbirliği halinde çalışmaktadır. Nitekim, EUROCITIES Avrupa’nın 2020 vizyonunu akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme olarak ifade ederken mevcut önceliklerini iyileşme, içerme ve iklim olarak belirlemiştir. Bu öncelikler kapsamında, EUROCITIES faaliyetlerini Avrupa vatandaşlarının günlük yaşamını etkileyen politika alanlarında geniş bir yelpazede ele almaktadır.

EUROCITIES, bugün büyük ölçekli Avrupa şehirlerinden 130’un üstünde yerel yönetimi ve 40 ortak şehri yani 35 ülkeden 130 milyon vatandaşı bir araya getirmektedir.

Yapısı
EUROCITIES; Brüksel’de bulunan Genel Sekreterlik, Yönetim Kurulu ile Genel Kurul’dan oluşmaktadır.

Politikalar, projeler, insan kaynakları, finans, yönetim ve iletişim çalışmaları Genel Sekreterlik tarafından yürütülmektedir. Şuanda, EUROCITIES Genel Sekreterlik görevini Paul BEVAN yürütmektedir.

Nasıl Üye Olunur?
EUROCITIES’e üyelik Avrupa’daki bütün büyük ölçekli yerel yönetimlere açıktır.

EUROCITIES’e üyelik için beş farklı kategori vardır. Bunlar;

✰ Tam üye (full member) – nüfusu 250,000 üstü Avrupa Birliği (AB) /Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) üyesi belediyeler için
✰ Ortak üye (associate member) – nüfusu 250,000 üstü ancak AB/AEA üyesi olmayan belediyeler için
✰ Ortak üye (associate partners) – EUROCITIES’in tematik sektörlerinden biriyle ilgilenen nüfusu 250,000 altında olan belediyeler için
✰ İş ortakları (business partners) – EUROCITIES’in tematik sektörlerinden biriyle ilgilenen şirketler için
✰ Aboneler (subscribers) – STK’nın bilgi servisleri, üniversiteler, araştırma kurumları ve birlikler için
✰ Ülkemizden de; Bakırköy (İstanbul), Beyoğlu (İstanbul), Nilüfer (Bursa), Osmangazi (Bursa), Pendik (İstanbul) ve Serdivan (Sakarya) Belediyeleri ortak üye (associate partner); Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya ve Şanlıurfa Belediyeleri ortak üye (associate member)’dır.

EUROCITIES’e üye olmak isteyen herhangi bir yerel yönetim veya organizasyon/birlik aşağıda linkte yer alan katılım formlarını doldurup, Brüksel Ofisine göndererek üyelik başvurusunda bulunabilirler. EUROCITIES üyeliği (ya da diğer statüler için) için tüm başvurular Yönetim Kurulu ile Genel Kurul’un onayına tabidir.

Avrupa’nın en büyük şehri hangisi?
Avrupa’nın da en kalabalık şehri olan İstanbul, geçen yıl nüfusta yaşanan gerilemeye rağmen 131 ülkeden daha fazla kişiye ev sahipliği yaptı. Portekiz ve Macaristan 10,2 milyon, Tunus 12,5 milyon, Belçika 11,7 milyon nüfus ile İstanbul’un gerisinde kalan ülkelerden bazıları oldu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com