Arapça kökenli bir sözcük olan emtia, mal anlamına gelen meta sözcüğünün çoğul halidir. Bununla birlikte Türkçede hem tekil hem de çoğul anlamında emtia sözcüğü kullanılır olmuştur.
Emtia; alım ve satıma yani ticarete konu olan bütün mallara verilen ortak isimdir. Altın, petrol bakır gibi doğal maddeler, buğday, mısır, arpa gibi gıda ürünleri, metaller ve mineraller ile kendinden başka bir ürünün yapımında kullanılan hammaddelerin oluşturduğu mallara verilen isimdir.
Emtia ticaretinin gerçekleştiği piyasaya “Emtia Borsası” denir. Emtia borsaları belirli emtiaların alım satımında uzmanlaşabileceği gibi daha genel borsalar olarak da örgütlenebilmektedir.
Emtia Nereden Alınır?
Türkiye’deki emtia borsaları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Odalar ve Borsalar Kanunu öncülüğünde kurulmuş kurumlardır. Bu borsalarda hem alıcı hem de satıcı işlemleri yapılabilmektedir. Fakat işlem yapılabilmesi için önce kayıt oluşturulması gerekmektedir. Kayıt sonrasında borsalar aracılığıyla emtia alınabilmektedir.
Türkiye’de büyük işlem hacmine sahip üç emtia borsası bulunmaktadır. Bunlar; İstanbul Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Borsası ve Adana Ticaret Borsası’dır. Dünyada ise en büyük hacimli emtia borsaları Chicago Ticaret Borsası, New York Ticaret Borsası, Londra Metal Borsası ve Tokyo Ticaret Borsası’dır. Emtia borsalarının yanı sıra bankalar aracılığıyla da emtia alımı söz konusudur.
Bankadan Emtia Nasıl Alınır?
Bankalardan emtia alınabilmesi için Elektronik Ürün Senedi anlamına gelen ELÜS hesabı açılmalıdır. Bunun dışında Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB)’na da gerçek kişi olarak kayıt yapılabilir. Buraya kaydolabilmeniz için size en yakın şubeye giderek başvurmanız yeterlidir. Bankalara da en yakın şube aracılığıyla başvuru yapılabilmektedir. Eğer başvuracağınız bankanın müşterisi iseniz, çoğunlukla dijital bankacılık uygulamaları ya da bankaların web siteleri üzerinden de başvuru yapabilmeniz mümkündür.
Emtia Çeşitleri Nelerdir?
Emtia çeşitleri; altın, gümüş, çelik, bakır, alüminyum gibi değerli madenler ve pamuk, buğday, mısır gibi tarım ürünleri aracılığıyla yapılan yatırım araçları olarak nitelendirilebilir. Yatırım yapılırken bu emtia çeşitlerinin tercih edilmesi, hangi emtia çeşidinin borsada değer kazanmakta olduğunun takip edilmesi yoluyla belirlenir. Bütün bu ürünlerin yatırım piyasasında değeri çok yüksektir. Bu nedenle yatırımcılar yükselmekte olan çeşitleri gözlemler ve yatırımlarını gerçekleştirirler.
Bu ürünler kadar olmasa da emtia çeşitleri arasında şeker, ceviz ve pirinç gibi tarım mahsulleri de yer almaktadır. Tarım mahsullerinin kâr sağlama oranı altın, bakır gibi madenlere oranla daha yüksek olabilmektedir. Çünkü bu gibi madenlerin satın alımı ya da yatırımı daha riskli olabilmektedir.
Bu iki ana çeşidin yanı sıra iki emtia çeşidi daha bulunmaktadır. Bunlar ısınma yağı, doğal gaz ve benzin gibi enerji maddeleri ve yağsız domuzlar, canlı sığırlar ve besleyici sığırlar olmak üzere hayvanlar olarak belirtilmektedir.
Hangi emtia türüne yatırım yapacağına en iyi yatırımcının kendisi karar verebilir. Çünkü her bir yatırım içerisinde belirli bir oranda risk taşımaktadır. Bu nedenle yatırımcı, kendisi için en uygun emtiayı araştırarak yatırımını bu durumu göz önünde bulundurarak gerçekleştirmelidir. Aksi takdirde yatırım, sağlıklı olarak gelişmeyebilir.
En büyük emtia borsası hangisi?
CBOT (Şikago Ticaret Borsası) dünyada emtiaların vadeli olarak işlem gördüğü emtia borsaları ilk akla gelendir.
Vadeli emtia nedir?
Emtia vadeli işlemleri ve opsiyonları, bir emtianın belirlenmiş gelecek bir tarihte alım satımına yönelik sözleşmelerdir. Bir vadeli işlem sözleşmesi emtianın teslim tarihini ve fiyatını kesin olarak belirler.
Emtia sertifikası nedir?
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK, Kurul) tarafından belirlenen emtiaları temsilen ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır. Emtia sertifikaları altın, gümüş gibi kıymetli madenler ile diğer emtia varlıklarına spot piyasada yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için alternatif bir yatırım aracıdır.