EMPATİ (empathy)

ÖZELLİKLE duygusal düzeyde, kendini başkalarının yerine koyma ve onları anlama becerisi.

Empati, eşduyum ya da duygudaşlık, bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır.

Sosyolojideki Max Weber’in verstehen (anlama) kavramının genellikle ve yanlış biçimde, inceleme nesnesiyle empatiyi beraberinde getirdiği kabul edilmiştir.

Empatinin yararlı bir hipotez kaynağı olduğu da sıklıkla ortaya atılan bir iddiadır.

William Outhwaite’in Understanding Social Life: The Method Called Verstehen (1975) hâlâ bu konudaki en iyi yorum metnidir.

Kaç çeşit empati vardır?
Empati; bilişsel empati, duygusal empati ve empatik ilgi olmak üzere üç şekilde sınıflandırıyor. Bilişsel empati, bir kişinin nasıl düşündüğünü anlayabilme olarak tanımlanabilir.

Empati eksikliği nedir?
Empati yoksunluğu, karşıdaki insanın duygularını anlamakta ve dolayısı ile onu desteklemekte güçlük yaşamaya neden olur. Bu durumu daha aza indirgemek için ilk adım, duygu tanımasıdır. Duygu tanıma aslında pek çok yetişkinde de çok iyi gelişmiş bir özellik değildir.

Aşırı empati nedir?
Aşırı Empati Sendromu; `başkası bu konuda ne düşünür`, genel halk arasındaki tabiriyle `el alem ne der` düşüncesiyle bireyin, hayatında kişisel olarak yapacağı seçimlerde bulunması ve bir noktada kendi hayatını başkalarının fikirlerine göre yaşamasına sebep olan bir psikolojik rahatsızlıktır.

Kimler empati yapamaz?
Antisosyal kişilik bozukluğu olan kimseler empati kurma becerisinden yoksundurlar. Bu kişiler için en önemli şey güçtür. Güce ulaşma ve kullanma konusunda önlerine çıkan hiç kimseyi ve hiçbir şeyi önemsemezler. Bazıları çok başarılı olabilir, başarılarını insanlar takdir de edebilir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com