İNSANLARIN davranışları ve iletişim davranışları arasında armoni yakalayabilmelerini sağlayan kuram olup, koruma davranışları öne çıkarmayı amaçlar.
Duygusal denge, insanların, aralarındaki iletişimi konuşarak, duygularını açıklama, düşüncelerini belirterek, karşılıklı sevgi ve saygı temelinde konuşarak, iletişimle sanki bir çizgi üzerinde durarak anlaşarak, hem kendi hem de karşısındaki kişinin duygularını koruma davranışlarını ön planda tutarak sağlanır. Örnek olarak arkadaşımızla bir konuşma sırasında arkadaşımızı karşı üstünlükler ile konuşmak yerine saygı ve sevgi temelinde konuşmaya çalışarak duygusal dengesini bozmamaya özen gösteririz.
Duygusal dengenizi güçlendirmenin yolları vardır. Bunlardan biri, dürtü ve eylem arasındaki boşluktan yararlanmaktır. Beyniniz stres, öfke ya da panik sinyalini yönetici merkeze gönderdiğinde, bunu iyi idare etmek önemlidir. Elbette, iş yerinde veya hayatın her anında kontrolü ele almak için duygusal dengenin temeli olan öz farkındalık gerekir. Duygu yönetimi üzerine ne kadar çok çalışırsanız, o kadar iç huzura ulaşabilirsiniz.
Ruhsal Denge Nasıl Sağlanır?
Stres, korku, kaygı, endişe veya öfke gibi olumsuz duygularla baş etmenin en iyi yolu ruhsal dengeleme yönetimi gerçekleştirmektir. Olumsuz ahlaki duygularla ve bunların yansımalarıyla mücadele etmek için yapabileceğiniz en iyi şey, duygularla nasıl başa çıkacağınızı anlamaktır. Ruhsal denge nasıl sağlanır merak ediyorsanız aşağıdaki pratik ve etkili adımları takip edebilirsiniz:
1. Olumsuz bir durumu yönetebilmek için öncelikle o duyguyu tanımak gerekir. İçinizdeki stres, kaygı ve öfke benzeri duygular kabarmaya başladığında panik yapmadan önce derin bir nefes alarak duyguyu kontrol etmelisiniz. Hemen tepki vermeden önce bu duyguyu neyin tetiklediğinin farkına varmaya çalışmalısınız ve kendinizi yargılamadan kabullenmelisiniz.
2. Duygularınızı tanımladıktan sonra ardında yatan nedene odaklanma aşamasına geçmelisiniz. Bu aşamada derinlere inebilir, duygunun kökenlerine doğru keşfe çıkabilirsiniz. “Eğer üzgün hissediyorsanız, bu şekilde hissetmenize ne sebep oluyor?” gibi sorular sorarak alttaki nedeni anlamdırmaya çalışabilirsiniz.
3. Sakinleşmek ve düşünmek için zaman ayırdıktan sonra ruhsal dengeleme aşamasının son adımı olan yönetme adımına geçebilirsiniz. Bu aşamada duygu karşısında nasıl tepki vereceğinize karar vermelisiniz. Aslında bu adım için kesin ve hızlı kurallar yoktur. Önemli olan durumu kontrol edip etmediğiniz, aşırı tepki oluşup oluşmadığı ve daha sonrası için ders çıkarılıp çıkarılmadığıdır.
İş Yerinde Duygu Yönetimi Nasıl Sağlanır?
İş yerinde duygu yönetimi; hem kendi düşüncelerinizle ve duygularınızla hem de ofisteki diğer insanlarla dengeli bir iletişim kurma becerisi kazanmanız için önemlidir. İş yerinde karşılaşabileceğiniz sorunları değiştirme gücüne sahip olmasanız da, well-being veya duygusal zindeliği artırmak için her gün yapabileceğiniz etkili ve bilimsel olarak desteklenen stratejiler vardır. İşte stresi daha iyi yönetmenize ve refahı artırmanıza yardımcı olacak 6 basit ama şaşırtıcı derecede güçlü duygusal zindelik uygulaması!