DRENAJ – Su Tahliye Yöntemleri ve Kullanım Alanları

YAĞMUR, kar veya dolu olarak yol yüzeyine veya yakınına düşen yüzeysel sular ile yeraltı sularının yola zarar vermeyecek biçimde uzaklaştırılması.

Drenaj (drainage) ya da akaçlama, herhangi bir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalardır. İnşaat, madencilik ve tarım sektöründe uygulamaları mevcuttur.

Drenaj ne işe yarar?
Drenaj çalışması, yapı ve binaların en temel su yalıtım uygulamalarından biridir. Bina çevresindeki suyun toplanarak, yapıya ulaşmadan tahliye edilmesi de denilebilir. Drenaj çalışması hem bina sağlığı için hem de dayanıklılık için oldukça önemli bir işlemdir.

Drenaj olmazsa ne olur?
Yapı temel hafriyatı yapıldıktan sonra temellere gelebilecek suyun birikmemesi için, yüzeysel veya çevresel drenaj sistemi yapılmalıdır. Bunun yapılmaması halinde, biriken suların oluşturacağı basınç, binanın düşeyliğinin bozulmasına neden olabilir.

Drenaj Uygulaması Nasıl Yapılır?
Bir drenaj sisteminin kurulması dikkatli bir planlama, hazırlık ve uygulama gerektirir. Drenaj sistemi uygulaması, her bir yapının hem iç donanımına hem de çevresel şartlarına dikkat edildikten sonra uygun malzemenin seçilmesi ile başlar. Aşağıda listelediğimiz adımlar bir drenaj sisteminin kurulmasına ilişkin genel süreci özetlemektedir:

1. Alanı İnceleyin
Bir drenaj sistemi kurmanın ilk adımı alanı incelemek ve ihtiyaç duyulan sistem türünü belirlemektir. Bu, bölgedeki yağış miktarının, arazinin eğiminin ve toprak türünün değerlendirilmesini içerir. Böylelikle yapı için en ideal drenaj türünün ve malzemesinin ne olduğu öğrenilir.

2. Yerleşim Planını Belirleyin
Alan incelemesini tamamladıktan, drenaj türüne ve malzemelere karar verdikten sonra sıra drenaj sisteminin düzenini belirlemektir. Bu, drenaj kanallarının, borularının yerinin seçilmesini ve suyun drenaj sistemine ulaşmak için izleyeceği yolun belirlenmesini içerir.

3. Alanın Kazılması
Drenaj sistemi için alan gerekli derinlik ve genişlikte kazılmalıdır. Kazı düz olmalı ve drenaj sistemi yönünde eğimli olmalıdır.

4. Boruları Yerleştirin
Kazı tamamlandıktan sonra borular monte edilebilir. Borular uygun derinlikte gömülmeli ve suyun dışarı sızmasını önlemek için tüm ek yerleri silikon veya başka bir tür sızdırmazlık maddesi ile kapatılmalıdır.

5. Drenaj Kanallarını Kurun
Drenaj kanalları beton, taş veya diğer malzemelerden yapılabilir. Uygun su akışını sağlamak için uygun eğim ve seviyede monte edilmelidirler.

6. Çıkışları Takın
Havzalar gibi çıkışlar, drenaj kanallarından suyu toplamak ve borulara yönlendirmek için kullanılır. Uygun su akışını sağlamak için uygun yere ve doğru yüksekliğe monte edin. Böylelikle yoğun su ile karşılaşılan durumlarda bile tahliye kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

7. Drenaj Sisteminin Üzerini Kapatın
Son adım, sisteme döküntü girmesini önlemek için drenaj sistemini toprak veya başka bir malzeme ile kaplamaktır. Sistemin korunmasına yardımcı olmak ve su akışını iyileştirmek için drenaj kanallarının üzerine bir kırmataş veya çakıl tabakası yerleştirilebilir.

Drenaj tıpta ne demek?
Drenaj vücut içindeki bir sıvının bir yerden diğer bir yere aktarılması ya da vücut dışına çıkarılmasıdır. Perkütan kelimesi de deriden ince bir iğne ile girilerek yapılan işlemi tanımlar. Perkütan drenaj genellikle hastanede yatan hastalara uygulanan tedavilerdir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com