DİSSOSİYATİF FÜG – PSİKOJENİK FÜG

Herhangi organik bir etkene bağlı olmadan belleğin tümüyle kaybolması durumuna psikojenik füg denilir. Birey bütün hafızasını kaybettiği için, kim olduğunu, nerede oturduğunu, ne iş yaptığını ve niçin orada bulunduğunu hatırlayamaz. Adeta yeni bir kimliğe bürünür. Hasta kendine yeni bir isim ve yeni bir yaşam ortamı arayabilir. Hatta yeni bir ev bulup yaşamaya çalışanlar bile vardır. Hafıza kaybının verdiği bir telaş ve şaşkınlık görülmez. Hiçbir şey olmamış gibi davranır.

Tüm bellek kaybı, genellikle birkaç saat ile birkaç gün içinde düzelir ve kişi yeniden bütün olayları hatırlamaya başlar. Çok nadir durumlarda uzun sürebilir. İyileşmeden sonra hafıza kaybı bir daha tekrarlanmaz ve hiçbir iz kalmaz. Ayrıca hafıza kaybının yaşandığı sırada olup bitenler hiçbir şekilde hatırlanmaz.

Tüm bellek kayıplarında kişi, hipnozda bütün olayları hatırlarken, hipnozdan sonra yine hiçbir şey hatırlayamaz. Aslında bellek bozulmadan varlığını korumakta, sadece bellekteki bilgilerin bilinç yüzeyine çıkması engellenmektedir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com