DAMPİNG (Dumping)

DAMPİNG, ihracatçı firmanın malını dış piyasada, iç piyasada sattığından daha düşük fiyatla satmasıdır.

Damping iki temele dayanarak tanımlanabilir. Fiyat açısından bakarsak; bir şirketin ürettiği malı iç piyasada sattığı fiyatın altında bir fiyata ihraç etmesi halini damping olarak tanımlayabiliriz. Maliyet açısından bakarsak; bir şirketin ürettiği malı maliyetinin altında bir fiyata ihraç etmesi haline damping diyebiliriz. Damping olgusu başlıca iki şekilde karşımıza çıkar. Eğer bir malın ihraç fiyatı geçici bir süre için düşük tutuluyorsa geçici damping söz konusudur.

Burada ihracatçının amacı piyasayı ele geçirmekten çok elindeki stok fazlasını satmak olabilir. Buna karşılık ihraç fiyatı sürekli olarak düşük tutularak rakip üreticileri piyasadan çıkarıp piyasayı ele geçirmek hedefleniyorsa o zaman sürekli damping olgusuyla karşı karşıyayız demektir.

Damping neden yapılır?
Rekabetin yetersiz olduğu durumlarda ithalatçı şirketler, rakip şirketleri zarara sokmak için bu damping türünü uygulamaktadır. Amaç rakip şirketleri piyasadan tamamen silmektir.

Damping nasıl yapılır?
Sürekli damping, dış satımda fiyat indirimlerinin aralıksız olarak devam etmesidir. Bu yöntemde firmalar, ürünlerini daima yurt içi fiyatlarının altında satar. Ayrıca farklı ülkelerdeki talep esnekliğine yani ürüne olan bağımlılık derecesine göre fiyat farklılaştırması yapar.

Damping avantajı nedir?
Damping, bir ürünün normal değerinin gerisinde bir fiyatla ihraç edilmesidir. Bahsi geçen değer, yurt dışına satılan malın ihracatçı ya da menşei ülkedeki tutarıdır. İhracatçı firma, ilgili ürünü sınırların ötesine iç piyasaya göre daha düşük bir fiyatla pazarlar.

Geçici damping nedir?
Geçici damping (sporadic dumping), firmanın plansız üretim yapması, iç piyasadaki talebin düşmesi gibi nedenlerle elinde stok fazlası oluşan firmanın, stokları eritmek amacıyla değişken maliyetini karşılayacak bir fiyattan yabancı piyasaya satmasıdır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com