CORDON SANITAIRE

1. Siyasette, cordon sanitaire bir siyasi partinin başka bir siyasi parti ile iş birliği yapmayı reddetmesidir. Çoğunlukla bunun nedeni hedef partinin stratejilerinin veya ideolojisinin aşırı ya da kabul edilemez görülmesidir.

İnsanların bir topluluk, bölge veya ülke gibi tanımlanmış bir coğrafi alana giriş veya çıkış hareketinin kısıtlanmasıdır.

2. Fransızca’da “karantina hattı”, “karantina kuşağı” yahut “sıhhi kordon” gibi bir anlama gelen bu deyiş, uluslararası ilişkiler alanında da, Sovyetler Birliği’nin ve komünizmin yayılmasını önlemeye yönelik tampon devletleri karşılayan bir metafor…

Çağdaş diplomasi diliyle, dünyayı Bolşevizm’den kurtarmak ve Avrupa haritasını yeniden çizmek amacıyla ortaya çıkan, devrimci Rusya ile başa çıkmanın doğrudan yolu olarak görülen ve anti-komünist devletlerden (Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan ve Romanya gibi) oluşan “karantina kuşağı”dır.

Kökeni nedir?
Terim başlangıçta bulaşıcı hastalıkların yayılmasını durdurmak için kullanılan bir bariyeri ifade ediyordu. Terim aynı zamanda İngilizce’de, George F. Kennan’ın Sovyetler Birliği’ne karşı benimsediği çevreleme politikası gibi istenmeyen veya tehlikeli kabul edilen bir ideolojinin yayılmasını önleme girişimlerine atıfta bulunmak için mecazi olarak da kullanılır.

Cordon sanitaire terimi, Duke de Richelieu’nun sarı hummanın Fransa’ya yayılmasını önlemek için Fransız birliklerini Fransa ve İspanya arasındaki sınıra konuşlandırdığı 1821 yılına kadar uzanır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com