ÇOKLU KİŞİLİK BOZUKLUĞU – DİSSOSİYATİF KİMLİK BOZUKLUĞU

BİREYDE, asıl kişiliğinden başka bir veya daha fazla kişiliğin görüldüğü durumlara dissosiyatif kimlik bozukluğu denilir. Bu kişilikler, birbirinden habersiz ve birbirlerinin yaptıkları olayları hatırlamazlar. Çoklu kişilik bozukluğu kısa veya uzun sürebilir. Kişilikler arasındaki geçiş genellikle anidir; kısa bir sürede bir kimliğin yerini diğer bir kimlik geçebilmektedir. Kişiliklerin kalış süresi değişiklik gösterir.

Bu bozuklukta 2 ila 10 arasında farklı kişilik ortaya çıkabilir. Kişilikler arasında bir uyum ve düzen yoktur. Çoğu zaman birbirlerine zıt davranışlar sergilerler. Gerçek kişilik, çok sakin, uysal, nazik, utangaç ve ağır başlı olurken, sonradan edinilen kişilik uçarı, dışadönük, kural tanımayan ve kaba olabilir. Her alt kimlik kendine göre bir isim ve vasıflar edinir. Çoklu kimlik bozukluğu genellikle telkine yatkın, başkalarının etkisine girebilen ve kolay kanabilen kişilerde görülür.

Bozukluğun yaygınlığı konusunda kesin bilgiler bulunmamaktadır. Çok ender karşılaşılan bir bozukluktur. Daha çok ergenlik döneminde görülür ve erkeklere oranla kadınlarda daha sık ortaya çıkar. Bozukluğun temelinde, ebeveynlerden birinin veya her ikisinin yoksunluğu, ensest gibi travmatik çocukluk yaşantıları yer almaktadır. Birçok filme konu olan bu bozukluğun gerçekte var olup olmadığına kuşkuyla bakan uzmanlar vardır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com