ÇİĞDEM

1. ZAMBAKGİLLER familyasından, renk renk çiçekler açan, bâzı türleri zehirli alkaloitler taşıyan, soğanlı, yumrulu, otsu kır bitkisi.

Bu familyanın dünyada 60 cins ve bunlara bağlı 1500 türü bulunmaktadır.

2. (İzmir ve çevresinde) Çekirdek. Çiğdem yenmez, çitlenir.

Çiğdem çiçeği neyi ifade eder?
Çiğdem çiçeği, genellikle baharın gelişini simgeler. Soğuk kış mevsiminin sona erdiği, doğanın yeniden canlandığı ve renklerin ortaya çıktığı bir dönemi temsil eder. Bu nedenle, çiğdem çiçeği umut ve yeniden doğuşun sembolü olarak kabul edilir. Çiğdem çiçeği, aşk, sevgi ve romantizmle ilişkilendirilir.

Çiğdem yiyecek nedir?
Çiğdemin çiğdem adıyla anılmayan tek türü, doğu mutfaklarının (Türk, Arap, İran, Hint …) sultanı olarak bilinen ekonomik değerdeki safrandır (Crocus sativus). Safran, Türkiye’de Safranbolu’da yetiştirilir.

Çiğdem çiçeği zehirli mi?
Eski Mısır’dan kalan arşivlerde adı geçen güz çiğdemi tıp camiasının yüzyıllardır bildiği bir bitki. Öne çıkan belli başlı özelliklerinden biri, zehirli olması.

Çiğdemi kim buldu?
Crocus olivieri subsp – 1982 yılında İngiliz bilim adamı Brian Mathew tarafından yeni bir çiğdem çeşidi olarak dünyaya tanıtıldı ve adını yetiştiği şehir olan İstanbul’dan aldı. Türkiye’de yalnızca İstanbul ili sınırları içerisinde çok küçük bir alanda yayılış yapar.

Antalya çiğdemi nedir?
Sadece Türkiye’de görülen bitkiler arasında bulunan Antalya Çiğdemi, adından da anlaşılacağı gibi yalnızca Antalya’da yetişen bir türdür. Çok yıllık bir bitkidir. Dağınık quercuz ormanlarında dağınık halde bulunur. Ekim ayından Aralık ayına kadar çiçek açar ve çiçeklerini korur.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com