ÇİFTLİK BANK

Türkiye’de son ‘saadet zinciri’ mağduriyeti, Mehmet Aydın’ın kurduğu ve merkezi Kıbrıs’ta bulunan Çiftlik Bank ile yaşandı.

Söz konusu dolandırıcılık şu şekilde gelişti:

‘Çiftlik Bank’ adlı oyun, Mehmet Aydın tarafından Ağustos 2016’da piyasaya sunuldu. Sosyal medya oyunu olan FarmVille’den esinlenen Çiftlik Bank’ta, oyuncular farklı altın değerlerine sahip çeşitli çiftlik hayvanları satın alabiliyordu. Ömürleri 365 gün olan hayvanlar için yem ve depo masrafı da yapmanız gerekiyordu. Bu masrafları karşılamak için ve yetiştirdiğiniz hayvanlar karşılığında para kazanmak için oyunun Papara adı verilen dijital para sistemini kullanıyordunuz. Oyunda satın alınan hayvanların ve yapılan üretimin ise Türkiye’nin farklı yerlerinde açılan çiftlikler, et ve süt üretimi yapan tesislerde hayata geçirileceği vaat ediliyordu. Aynı zamanda bu tesislerden elde edildiği iddia edilen ürünler açılan bayilerde satışa çıkarılmıştı. Satın alınan hayvanlardan bir yıl içinde edilecek kâr ise en az yüzde 100 olarak açıklanmıştı.

SPK – Suç Duyurusu
Kamuoyunda Çiftlik Bank ile ilgili ortaya çıkan soru işaretleri ve oyuna para aktaran kullanıcıların şikâyetleri artınca, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) suç duyurusunda bulundu. Çiftlik Bank da iddialar üzerine, saadet zinciri olmadıklarını kanıtlamak için üye alımına son verdiklerini açıkladı. Ardından şirket, bankaların iddialar üzerine kendileriyle çalışmadığını ve ödeme yapamadıklarını duyurdu. Bunun üzerine en son olarak İnegöl Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 kişinin başvurusu üzerine Çiftlik Bank ile ilgili olarak “nitelikli dolandırıcılık, suç örgütü kurma, yönetme ve üye olma” suçlarından soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Kırmızı Bülten
Mart 2018’de şirketin saadet zinciri prensibiyle çalıştığı ve suç örgütü olduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında şirketin malvarlığına el kondu ve yetkilileri tutuklandı.

Şirketin kurucusu Mehmet Aydın’ın topladığı yaklaşık 511 milyon lira ile birlikte Uruguay’a kaçtığı öne sürüldü. Türkiye Cumhuriyeti tarafından hakkında birçok ülkede kırmızı bültenle yakalama kararı çıkarıldı.

Aydın, 1 Temmuz 2021 tarihinde Sao Paulo’da Türkiye Büyükelçiliği’ne teslim oldu. 3 Temmuz 2021 tarihinde Brezilya’da tutuklanmak istemeyen Mehmet Aydın, talebi üzerine, Türkiye’ye sevk edildi.

Son Gelişmeler
Kamuoyunda “Çiftlik Bank” olarak bilinen sistemin kurucusu oldukları gerekçesiyle tutuklanan “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın ile kardeşi Fatih Aydın’ın da aralarında bulunduğu 20 sanığın, haklarında açılan 4 ayrı dava kapsamında yargılanmasına devam edildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan Çiftlik Bank sistemine ilişkin 4 ayrı iddianamede, Mehmet Aydın ile Fatih Aydın hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık” ve “ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” suçlarından 4 bin 559 kişiyi mağdur ettikleri gerekçesiyle 25 bin 699 yıldan 85 bin 646 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamelerde, Aydın kardeşlerin yanı sıra 18 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezası talep ediliyor.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com