ÇEK DEFTERİ DİPLOMASİSİ – ÇEK KARNESİ DİPLOMASİSİ

ÜLKELER arasındaki ekonomik yardım ve yatırımları diplomatik menfaat sağlamak için açıkça kullanan bir dış politikayı tanımlamak için kullanılır.

Örneğin Doğu Asya’da bu terim genellikle Çin (Çin anakarasında) ve Çin Cumhuriyeti (Tayvan’da) arasındaki dünya çapında özellikle Pasifik’te “tanınma” rekabetini tanımlamak için kullanılmıştır.

Bu terim Almanya ve Japonya’nın I. Körfez Savaşı sırasında ve sonrasında uluslararası katılımını tanımlamak için kullanılmıştır. Her iki ülke de İkinci Dünya Savaşı sonrasında Müttefik işgali altında hazırlandıklarında anayasalarına konulan kısıtlamalar nedeniyle koalisyona asker gönderememiştir

Bunun yerine savaş çabaları için büyük miktarda finansmanı gönüllü olarak sağladılar. Bununla birlikte, Almanya diğer bölgelerde ilave NATO donanma birimleri de bulundurmaktaydı. Katar, Fransa ile ilişkilerini düzeltmek için bu politikayı Nicolas Sarkozy döneminde uygulamıştır. Katar, dış dünya ile ilişkileri düzeltmek için Fransa’dan ihtiyacı olmadığı halde 80 Airbus almış, Libya ile Bulgaristan arasındaki Bulgar hemşire sorununda arabuluculuk yapıp fidye parasını ödemiş, çeşitli Fransız şirketlerine ortak olmuş, yine Katar diplomatik krizi sırasında ABD’nin kendi yanında durması için 72 adet F-15 alıp üstüne Boeing firması ile 36 adetinin üretimini de sağlamıştır.

Son olarak: Fransa’da iki ünlü gazeteci, Katar’ın ‘çek defteri diplomasisi’ ile dünyada ve Fransa’da nasıl nüfuz kazandığını yazdı. Kitaba göre eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, neredeyse Katar’ın mali konularda avukatlığını yaptı.

Dünyada futbol, medya ve enerji sektörlerinde yaptığı yatırımlarla dikkatleri çeken Katar Emirliği’nin yükselişi Fransa’da bir kitaba konu oldu. Fransız Ortadoğu muhabirleri Georges Malbrunot ve Christian Chesnot, Katar’ın dünya ve Fransa ile “çek defteri diplomasisi” adını verdikleri ilişkilerini gün yüzüne çıkardı. İki gazetecinin kaleme aldığı “Katar, çelik kasanın sırları” adlı kitap, Müslüman Kardeşleri destekleyen, Libya rejiminin devrilmesine büyük rol oynayan, Suriye’de de muhaliflere mali yardım yapan Katar’ın nasıl Arap dünyasının en önemli aktörlerinden birine dönüştüğünü ele alıyor.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com