CAPGRAS SENDROMU

HASTANIN çoğunlukla yakın akrabalarından birinin tıpatıp benzeriyle yer değiştirdiğine inandığı, ilk kez 1923 yılında Capgras ve Reboul-Lachaux tarafından tanımlanmış olan sanrısal bir bozukluk…

Capgras Sendromu ender olarak görülen bir fenomen olmakla birlikte, son yıllarda bu ve benzeri sendromlar daha çok ve daha sık tanımlanmıştır.

Capgras Sendromu nadiren tek başına görülebilen bir durumdur. Genellikle tanısı konulmuş bir psikotik hastalık veya organik etyolojiye eşlik eder.

Literatürde Capgras’ın bir semptom mu, yoksa bir sendrom mu olduğu konusunda tartışmalar söz konusu.

Olguların çoğunda psikoz, paranoid tiptedir. Capgras sendromunun ayrıca mani ve psikotik depresyonda da görülebildiği bilinmektedir.

Bu az görülen psikiyatrik sendromun kökenine ilişkin kesin bir açıklama getirilememiştir. Birçok olguda, sendroma psikoanalitik açıklamalar getirilirken, daha sonraki olgularda yaygın veya lokalize beyin lezyonları sorumlu tutulmuştur. Kimi yazarlar ise, olgularda organik ve psikodinamik nedenlerin bir arada olabileceğini ileri sürmüşlerdir.

Capgras sendromunun nedenleri nedir?
Capgras sendromu geçici veya kronik olabilir ve yaşamın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Şu anda, bu çok faktörlü dikkate alındığında Capgras sendromunun kökeni ve sürdürülmesine ilişkin açıklama konusunda bir fikir birliği yoktur. Genellikle kafa travması veya beyin tümörü bozuklukları gibi organik bozukluklarla birlikte paranoid şizofreni, psikotik depresyon veya sanrılı bozukluklar gibi psikolojik bozukluklarla birlikte ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.

Capgras sendromunun belirtileri nedir?
Karşısındaki kişinin kendisiyle çok benzeyen bir çiftiyle yer değiştirdiği fikri en karakteristik ve Capgras sendromunu tanımlayan semptomdur; kişi, karşısındaki bireyin tüm yönleriyle aynı olan bir sahtekâr tarafından değiştirildiğini ancak buna rağmen özgün bireysel farklılıkları olduğu inancını taşır.

Aile ve arkadaşlar tarafından, hastalığın en belirgin belirtileri, yakın bir duygusal bağın olduğu bir aile üyesini reddetmek veya ondan kaçınmaktır. Aslında bazı yazarlar bu bozukluğu duygusal tanınma kaybı olarak tanımlarlar, çünkü sendroma sahip birey onu karşısındaki kişiye bağlayan duygusal bağlar unutur, artık onu bir yabancı olarak görür.

Bu, bir dizi aile değişikliğini tetikleyecektir, çünkü Capgras sendromundan mustarip kişi, tanımadığını düşündüğü ve tamamen bilinmez olarak kabul edilen biriyle aynı çatı altında kalmaya istekli olmayabilir, bu da çoğu durumda boşanmalara ve ayrılıklara yol açar.

Reddedilme ve kaçınma davranışı ile ilişkili ciddi aile veya çift sorunları, tüm bu durumu etkileyen korku nedeniyle aynı çatı altında bir arada yaşamayı imkansız hale getirdiğinden, kişilerin zorlanması daha da artabilmektedir. Aynı zamanda hayatlarında bağ kurdukları ve sosyal destek aldıkları kişilerden kaçındıkları için kendilerini tehdit altında ve yalnız hissetmeleri çok olasıdır.

Capgras Sendromu nasıl tedavi edilir?
Capgras sendromu tedavisinde özgül bir yöntem yoktur. Organik lezyon araştırılması ve takiben ona uygun tedavi, depresyon gibi altta yatabilecek herhangi bir psikiyatrik durumun tedavisi, antipsikotik tedavi ve eşe veya birlikte yaşayan kişiye eğitim ve destek verilmesi tedavinin özünü oluşturur.


Kaynakça
Christodoulou GN: Treatment of the “Syndroome of doubles”, Acta Psychiatr. Belg 77(2):254-259, 1977.

Edelstyn NM, Oyebode F:A review of phenomenolgy and cognitive neuropsychological origins of the capgras syndrome,Int J
geriatr Psychiatry 14(1):48-59,1999.

Mojtabai R: Identifying misidentifications:aphenomenological study, Psychopathology 31(2):90-5, 1998

Rentop M, Theml T, Fortsti H:Delusional misidentifications.s ymptoms and neuropsychoji modets, Fortshr Neurol Psychiatry
70(6):313-320, 2002.

Tueth MJ,Cheong JA: Successful treatment with pimozide of capgras syndrome in an elderly male, J Geriatr Psychiatry Neurol5(4):217-219, 1992

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com