CAMEO – CAMEO GÖRÜNÜM

YÜZYILLARDAN beri resim ve edebi eserlerde görülen, ara sıra kullanılan ‘kendini katma’ tekniğinin sinemadaki karşılığı… Oyun, film, video oyunu, televizyon gibi gösteri sanatlarında insanlar tarafından çok bilinen birisinin kısa süreyle görülmesi…

Sinema tarihinin en ikonik yönetmenlerinden Alfred Hitchcock sinemaya gerilim türünden fazlasını kattı. Bunlardan biri cameo tekniğiydi. İngiliz yönetmen üçüncü uzun metrajlı filmi The Lodger: A Story of the London Fog’un (1927) 5. dakikasında sırtı kameraya dönük şekilde bir ofis çalışanı olarak filmde kendine yer vererek sinema tarihinin ilk kasıtlı cameo sahnesini çekmiş oluyor. Yönetmenin repliğinin olmamasının yanı sıra kameraya da sırtının dönük olması bize cameoyu ilk kullanış amacının tanınma tutkusundan ziyade filmlerine duyduğu tutku olduğunu düşündürüyor. Bu sahne Hitchcock’un tek cameosu değildi elbette. İlerleyen yıllarda çektiği filmlerde bir kısmı daha uzun ekran süresine sahip cameolar çekiyor ve oynuyor. Yönetmenin imza attığı Psycho‘dan Birds‘e 57 filmden 40’ında cameo oynadığı biliniyor. Diğer 17 filmde cameo kullanmaması, o filmleri damgalayacak kadar benimsememiş olması ihtimaline ortam bırakıyor.

Quentin Tarantino ilk filmi Reservoir Dogs‘un düşük bütçesine katkıda bulunmak için yardımcı rollerden birini kendi üstleniyor. Kendi filminde yer almak Tarantino için zevkli bir durum olmuş olacak ki Reservoir Dogs filmindeki rolü olan Mr. Brown’un sahneleri kendi filmlerinde göründüğü tek sahneler olarak kalmıyor. Kısa süre içinde sinema dünyasında üne kavuşan yönetmenin mali durumu düzeldikten sonra da Tennessee’li asi yönetmen, çekmiş olduğu 10 filmde de kendine küçük çaplı roller yazıyor. Tarantino’nun tekniği böylesine benimsemesi cameonun 90’lar sonrası sinemaya da taşınmasına yardımcı oluyor. Tabii mevzu bahis Tarantino olunca cameoları da ilginç bir özelliğe sahip oluyor: Tarantino’nun oynadığı cameo rollerin hemen hemen hepsi yer aldıkları o kısacık sahnelerde haşat edilip öbür dünyayı boyluyorlar.

Türk yönetmenlerden Natuk Baytan kendi yönettiği Avanak Apti, Yedi Bela Hüsnü, Sakar Şakir, Sahte Kabadayı gibi filmlerdeki bazı sahnelerde kısa süreliğine yer almıştır. Natuk Baytan, Avanak Apti filminde müşteri rolündeyken içeri giren başrol Apti karakteri (Kemal Sunal) veznede duran Natuk Baytan’ı görünce “Ben bu adamı bir yerden tanıyorum” diye kendi kendine söylenmektedir. Diğer Türk yönetmen cameo’ları arasında Selçuk Aydemir’in yönetmenliğini yaptığı Düğün Dernek, Üsküdara Giderken ve İşler Güçler‘de; Tülay Eratalay’ın ise yönetmenliğini yaptığı Baykuşların Saltanatı ve Sanatçının Ölümü adlı yapımlarda cameo olarak görünmesi gösterilebilir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com