KONTROL edilemeyen aşırı yeme ile kendi kendine kusma ve aşırı egzersiz gibi uygunsuz davranışlar kullanarak kilo alımını engelleme çabaları ile karakterize bir yeme bozukluğu türüdür. Bulimiya nevrozası olan bireylerde; sürekli zayıf/ince olma isteği, yağ oranının yükselmesinden korkma gibi vücut ağırlığı ve şekil ile ilgili endişeler söz konusudur. Vücut kitle endeksleri 20 veya daha yüksektir.
Bulimiya nervoza, tıkınırcasına yeme döngüsü ve tıkınırcasına yemenin etkilerini geri almak veya telafi etmek için tasarlanmış kendi kendine kusma gibi telafi edici davranışlarla karakterize ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir yeme bozukluğudur.
Bulimiya nervoza önlenebilir mi?
Bulimiya nervoza gelişiminin tam olarak nedeni bilinmediğinden, hastalığın nasıl önlenebileceğini söylemek zordur. Bununla birlikte, eğitimciler ve ebeveynler, gençlerin medyanın tasvir ettiği “ideal” vücut tipinin gerçekçi olmaktan uzak, sağlıksız ve hatta güvensiz olabileceğini anlamalarına yardımcı olabilir.
Bulimiya nervoza hamileliği nasıl etkiler?
Bulimiya nervoza hamile kalmakta ve hamilelik sırasında sorunlara neden olabilir. Bulimia nervoza hastalığı adet düzensizliğine de yol açabilmektedir. Bu durum hamile kalmayı zorlaştırabilir. Bulimia nervoza aynı zamanda hamilelik sırasında da sorunlara neden olabilir. Bulmia şu risklere yol açabilir:
Erken doğum riski
Düşük (Gebelik kaybı)
Düşük doğum ağırlıklı bebek
Bebek doğduktan sonra depresyon
Bulimia nervoza tedavisiyle birlikte nelere dikkat edilmelidir?
Tedaviye ek olarak, şu hususlara dikkat edilmelidir:
Tedavi planınıza sadık kalın: Terapi seansları atlanmamalı, diyet programına uyulmalıdır.
Bulimia nervoza hakkında detaylı bilgi edinilmelidir. Zira bu durum tedavi planına bağlı kalınması için kişiye motive edebilir.
Sağlıklı ve doğru beslenmeye dikkat edilmeli, uygun vitamin ve mineral takviyeleri hakkında diyetisyenle iletişim halinde olunmalıdır.
Kişi kendisini aile üyelerinden ve arkadaşlarından izole etmemelidir.
Hasta sürekli tartılarak kilosunu kontrol etmemelidir.
Kişi bilinçli şekilde egzersiz yapmalıdır. Ne tür bir fiziksel aktivitenin kendisi için uygun olduğunu belirlemeli, gerektiği takdirde profesyonel yardım almalıdır.