BÖL VE YÖNET (divide et impera)

1. RAKİPLERİNİ bölerek ya da onları bölünmüş vaziyette tutarak zayıf durumda bırakmak isteyen devletlerin izledikleri yol…

İnsanları birbirine düşürüp huzuru bozan, sonra da adeta bir ‘kurtarıcı’ gibi gelen İngilizlerin temel dış politika prensibi…

Bu, çeşitli devlet, bölge veya millete hükmetmek amacıyla yapılan bir bölmedir. 19. yüzyılda sömürge imparatorluklarının kuruluşunda, daha iyi bir idare için Asya ve Afrika’nın komşu topluluklarını birbirine düşman etme çalışmalarında bu kuraldan yararlanıldı. Aynı şekilde II. Dünya Savaşı sonrasında Almanya’nın bölünmüş halde bırakılması da, bu politikaya uygunluk göstermiştir.

2. Böl ve yönet yaklaşımı bilgisayar biliminde önemli bir yere sahiptir; büyükçe denilebilecek problemler, özellikleri aynı kalmak koşuluyla, daha küçük parçalara ayrılıp küçük problemler haline getirilir ve kolayca çözülür. Örneğin elemanları rastgele yerleştirilmiş elemanlı bir dizi, bölüne bölüne iki elemanlı hale getirilirse sıralanması kolayca yapılabilir: önce ikiye bölünür, dolayısıyla elemanlı iki parça elde edilir; parçalar yeteri kadar küçülmemişse yeniden iki bölünür ve büyüklükte dört parça edilir; yeteri kadar küçülmemişse bölme işlemi tekrarlanarak yeteri kadar küçük hale getirilir.

Birçok problem doğası gereği bölünmeye çok yatkındır; dolayısıyla böylesi problemlerin çözümü böl ve yönet yaklaşımına çok uygun düşer. Örneğin sıralama/arama algoritmalarında, ağaç veri modelinde, bazı matris işlemlerinde böl ve yönet algoritması çözümün görülmesini/sağlanmasını kolaylaştırır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com