BİTÜM (bitumen)

HAM petrolün rafine edilmesinden elde edilen ya da doğal asfalt olarak bulunan, hemen hemen ya da tamamen toluende (tinerin karakteristik kokusuna sahip renksiz, suda çözünmeyen bir sıvı) çözünen ve ortam sıcaklığında çok viskoz (akışkan olmayan, ağdalı yapıya sahip) ya da katıya yakın olan, görünürde buharlaşmayan, adeziv ve su geçirmeyen malzeme.

Bitüm tehlikeli madde midir?
%100 Tehlikeli olarak sınıflandırılmamıştır. Ancak sıcak ürünle temas edilirse yanık olabilir.

Bitüm nasıl elde edilir?
Bitüm petrolün rafineyi işlemi sırasında elde edildiği gibi doğal bir birikinti olarak veya içerisinde mineral maddelerle birlikte doğal bir şekilde ortaya çıkmış asfaltın bir bileşiği olarak da bulunabilmiştir. Bitüm Asfalt Plentinin vazgeçilmez bileşenidir.

Bitüm çeşitleri nelerdir?
Bitümün diğer türleri arasında sıcak dökümlü bitüm, soğuk dökümlü bitüm, bitüm emülsiyonu ve modifiye edilmiş bitüm bulunur. Sıcak dökümlü bitüm, asfalt yolların yapımında kullanılırken, soğuk dökümlü bitüm genellikle küçük yol tamiratlarında kullanılır.

Bitüm yanıcı mı?
Üstün yapışma özelliği sayesinde, üstüne uygulanan bitüm esaslı ürünlerin, yüzeye daha sağlam ve boşluksuz yapışmasını sağlar. Bünyesindeki su buharlaştıktan sonra, sürüldüğü yüzeyde su geçirmez bir tabaka oluşturur. Yanıcı ve zehirli maddeler içermediğinden, kapalı alanlarda kullanıma uygundur.

Bitüm kanserojen mi?
Fransa, asfalt yapımında kullanılan bitüm maddesinin insanda ciddi kanser riskleri ortaya çıkardığını duyurdu. Yollara 150 derece ısıda dökülen asfalttan yayılan toksik ve kanserojen dumanla bağlantısı bir mahkeme tarafından kabul edildi.

Zift ve bitüm aynı şey mi?
Bitüm katı, yarı katı veya sıvı halde ham madde olarak doğadan elde edilebildiği gibi ham petrolün damıtılmasından da elde edilebilen mükemmel bir bağlayıcı türüdür. Bitüm kaynakları iki ayrı kategoride incelenebilir. Bu iki kategori mineral zift ve ham petrolün damıtılmasından üretilen bitümlerdir.

Soğuk bitüm nedir?
Bu çeşit yüzey kısmı tüm hava boşluklarına karşı korumaktadır. Dolayısıyla daha dayanıklı bir yüzey elde edilebilmektedir. Soğuk asfaltın uygulaması yapılan trafik bölgeleri kapsamında trafik kazaları %90 oranında azalma göstermektedir. Soğuk bitüm kaplamada hava ve su geçirgenliğini ortadan kaldırmaktadır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com