BİLGİ TOPLUMU (Information society)

TEKNOLOJİNİN bireysel, sosyal ve profesyonel aktivitelerde yaygın bir şekilde kullanılması ve dijital verilerin farklı mekânlar arasında hızlı bir şekilde transferi ve değişimi sayesinde günlük hayatında yüksek düzeyde bilgi kullanım yoğunluğuna erişmiş insanlardan oluşan toplumdur.

Ekonominin genelde bağlı olduğu alan tarih boyunca, zaman ilerledikçe değişiklik göstermiştir. Yerleşik hayata geçilmesiyle başlayıp gelişen tarım etkinlikleri “Tarım Toplumu”nu doğurmuş; makineleşme, fabrikalaşma gibi gelişmelerle, yani sanayi devrimi ile birlikte de “Sanayi Toplumu” kavramı ortaya çıkmıştır. Son dönemlerde hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri ise “Bilgi Toplumu” kavramının varlığına sebebiyet vermiştir.

Bilgi toplumunun farklı yaklaşımlara sahiptir. Öncelikle bilgi toplumu; yakın çağa damga vuran bilgi patlaması sonucu temel üretim faktörünün bilgi olduğu, bilginin işlenmesinde ve depolanmasında da bilgisayar ve iletişim teknolojilerini baz alan bir toplum yapısıdır. Ayrıca bir ülkedeki bilgi toplumu değerlendirmesi o ülkedeki Gayri Safi Milli Hasılanın kaçta kaçının bilgi sektörüyle doğrudan ya da dolaylı ilişkisine bakılarak yapılabilir.

Bilgi toplumunun özellikleri nelerdir?
* Sanayi toplumunda kullanılan insan ve makine gücü bilgi toplumunda yerini düşünce ve akıl gücüne bırakmıştır,

* Haberleşme bilgisayarın yaygın kullanımıyla hızlanmış ve daha kolay hale gelmiştir,

* Tüm dünyada üretilmekte olan bilgiye daha hızlı erişebilmek için bilgi ağları ve veri tabanları oluşturulmuştur,

* Eğitim sürekli hale gelmiş ve bireyselliği sağlanmıştır,

* Bilgi yoğun bir şekilde kullanılıyor ve üretiliyor ve bu bilgilerin aktarımı sağlanıyor,

* Sürekli yeni bilgilerin üretilmesine bağlı olarak nitelikli yayınların üretilmesi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com