BERNIE MADOFF (29 Nisan 1938 – 14 Nisan 2021)

BERNARD Lawrence “Bernie” Madoff, NASDAQ borsasının eski icra Yönetim Kurulu Başkanı, borsacı, yatırım danışmanı ve finansör… Ancak tarihe yaklaşık 64,8 milyar dolar değerindeki en büyük Ponzi planını yürüten dolandırıcı olarak geçti.

Madoff, 1960 yılında Wall Street firması Bernard L. Madoff Investment Securities LLC’yi kurdu. 11 Aralık 2008 tarihinde tutuklanana kadar da başkanlığını yaptı. Firma, bir dönem Wall Street’in gözdesi oldu. İşler, daha doğrusu kurgulanan plan ters gidince de hapis cezaları ve ölüm geldi.

Hapis-İntihar-Ölüm
Bernard Madoff’un kardeşi Peter, 10 yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Oğlu Mark, babasının tutuklanmasından iki yıl sonra kendisini asarak intihar etti. Diğer oğlu Andrew, 3 Eylül 2014’te lenfoma nedeniyle öldü.

10 Aralık 2008 tarihinde, Madoff’un oğulları, babalarının kurduğu şirketin varlık yönetim biriminin büyük bir Ponzi şeması olduğunu itiraf ettiler. Madoff, ertesi gün, FBI ajanları tarafından gözaltına alındı ve menkul dolandırıcılık suçuyla suçlandı.

Öte yandan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu önceden Madoff’un iş uygulamalarında soruşturma yapmış, ancak büyük bir dolandırıcılık ortaya çıkaramamıştı.

Milyarlarca Dolarlık Yatırım
Madoff, 12 Mart 2009 tarihinde Madoff, 11 federal suçu kabul etti. Böylece milyarlarca dolarlık yatırım yapan binlerce kişinin dolandırıldığı ortaya çıktı.

Madoff, Ponzi şemasının 1990’ların başında başladığını söyledi. Ancak, federal araştırmacılar dolandırıcılığın 1970’lerde başladığını ileri sürdüler. Mahkeme tarafından atanan yediemin, yatırımcıların gerçek kayıplarının 18 milyar dolar olduğunu tahmin ettiğini bildirdi. 29 Haziran 2009 tarihinde, Madoff maksimum 150 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bernard Madoff, 14 Nisan 2021’de Kuzey Carolina’daki Butner Federal Tıp Merkezinde 82 yaşında doğal nedenlerden öldü.


Bkz. Ponzi Dolandırıcılığı, Charles Ponzi,

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com